РЕАГОВАЊА НА ПРОТЕСТЕ ЗБОГ ЦЕНЕ ГОРИВА  Можемо ли се возити јефтиније

Возачи очекују од државе смањење акциза на деривате а због поскупљења горива су на сат времена у петак у више градова блокирали главне саобраћајнице.
benzin, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Слични протести најављени су у целом региону за викенд. У градовима били су велики застоји јер су блокирани најпрометнији пунктови. Анкетирани возачи који су протестовали кажу да је у окружењу гориво јефтиније а посебно дизел, рекли су за РТС. Питају се шта друго треба да ураде да би гориво појефтинило.

Иако су сагласни са захтевом да појефтини, има возача који негодују због блокаде саобраћаја.Акцизе се услађују са годишњом инфлацијом. Из литре бензина по том основу се издвајаја 54,49 динара а евродизла 56 динара. Цене деривта формирају се на слободном тржишту а у случају великих поремећаја држава може да реагује.

Без обзира што у Србији данас свако има право да изрази свој став, овакав начин терора мањине над већином, засигурно не доноси ништа добро грађанима Србије (Небојша Стефановић)

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да свако данас има право да изрази свој став, али да је начин на који су неки возачи протествовали, неодговоран и не доноси ништа добро грађанима.

„ Имали смо прилику да видимо како један број веома неодговорних људи покушава да у потпуности паралише и заустави саобраћај у појединим градовима наше земље. Имали смо прилику да видимо да само два или три возила блокирају и по читаве колоне и угрожавају права других грађана”, рекао је Стефановић за  Танјуг  .


Вулин: Није Вучић Јанукович

Министар одбране Александар Вулин је поводом протеста возача истакао да нико не може да прихвати ни подржи људе који сматрају да ће својом себичношћу нешто променити или побољшати. У саопштењу оцењује и да изгледа постоје људи који би да од Србије направе и ураде оно што су некада радили у Украјини, али да се на нашу срећу, на челу Србије налази Вучић, а не Јанукович. „На друштвеним мрежама, присталице Ђиласа, Двери и Јеремића хвале се како су изазвали саобраћајни хаос у Србији. Занимљиво је када су пре неколико месеци били радови у Београду онда је разлог за протесте била велика гужва, а сада је највећа радост када се направи велика гужва”, навео је Вулин у саопштењу.   


Како је навео, током заустављања саобраћаја истовремено су заустављена и кола Хитне помоћи, тако да ни медицинско особље у хитним случајевима није могло да ради свој посао.

„Без обзира што у Србији данас свако има право да изрази свој став, овакав начин терора мањине над већином, засигурно не доноси ништа добро грађанима Србије, али прети да угрози и права на слободу кретања огромног броја људи и нормално одвијање саобраћаја и свакодневног живота” указао је Стефановић.  

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести