Рекорд: Банке лане зарадиле 70,5 милијарди динара

БЕОГРАД: Банке су прошле године зарадиле 70,5 милијарди динара, што је, номинално посматрано, рекордна добит у последњој деценији. 
banka klijenti
Фото: Dnevnik (arhiva)

За годину дана зарада банака је повећана за 11 одсто у односу на 2017. годину. 

Анализе показују да су за то заслужни чишћење лоших кредита и раст потрошње становништва, пре свега готовинских зајмова, пише Политика.

Ненад Гујанчић, брокер куће “Моментум секјуритис”, потврђује да је профитабилност банака номинално достигла рекордни ниво од избијања светске економске кризе, али каже да овај сектор и даље оптерећују неповољне околности које нису промењене ни протекле године.

Пре свега, каже он, кредити привреде су у паду. 

Према подацима Удружења банака, на крају децембра 2018. било је одобрено укупно 2.363.8 милијарди динара кредита, што представља раст на годишњем нивоу од 2,5 одсто, али пре свега услед раста кредитне активности становништва од 11,2 одсто. 

С друге стране, кредитно стање привреде на крају децембра прошле године било је скоро три одсто мање у односу на крај 2017. годне (1.351.6 милијарди динара).

Принос на капитал, после дужег времена, мери се двоцифреном стопом и износио је 10,4 одсто. 

Најсветлија тачка у погледу профитабилности јесте чињеница да је први пут од 2015. године домаћи банкарски сектор забележио раст нето прихода од камата, што представља главну пословну активност банака и чини основну разлику у односу на такође добар номинални резултат из 2017. године, наводи Политика и истиче да је овај профит зарађен у условима прилично ниских камата.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести