Светска банка: Нови циклус инвестирања добра вест, раст српског БДП-а

БЕОГРАД: На сваких 500 милиона евра средстава уложених у инфраструктуру у Србији, БДП би требало да порасте за један процентни поен, каже представник Светске банке у Србији Лазар Шестовић, коментаришући најаву покретања новог инвестиционог циклуса у нашој земљи. 
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Шестовић поздравља најављени циклус капиталних инвестиција оцењујући да је важно да оне буду јасно усмерене у неколико сектора, попут железничке и локалне инфраструктуре.

"Нови инвестициони циклус је веома важан за српску привреду, зато што је у прошлости један од највећих недостатака била управо чињеница да је држава веома мало трошила на капиталне пројекте", каже Шестовић за Тањуг.

Светска банка сматра да је приликом покретања нових пројеката важно бити селективан, односно, прецизира Шестовић, треба се одлучити за оне секторе где је највећи поврат уложених средстава и где ће се видети највећи ефекти на домаћу привреду.

"То је свакако саобраћајна инфраструктура, путна инфраструктура коју ми и даље градимо и треба да завршимо и убрзамо рад на томе, затим, железничка инфраструктура и повезивање са суседним земљама, изградња Коридора 10, који је завршен у путном смислу, а сада железнички саобраћај треба да буде приоритет", наводи Шестовић.

Нова анализа Светске банке, која ће бити објављена на јесен, показује да је један од великих проблема за привредни раст у претходних двадесетак година било то што су се стално дешавале "промене фокуса" у државној политици према буџетској потрошњи, каже он.

"Показали смо да је укупна вредност наше инфраструктуре остала ускраћена за неких 3,5 до пет милијарди евра, само зато што смо улагали мање него што су други улагали", наводи Шестовић за Тањуг резултате још увек необјављене анализе кретања привреде у региону и Србији.

Сматра да је тренутно најбитније то што сада држава има могућност за велика улагања у инфраструктурне пројекте.

"Држава се налази у фискалном суфициту тако да немамо финансијских проблема да финансирамо ове пројекте и треба искористити тај позитиван моменат", указује Шестовић. 

Према његовом мишљењу, важно је да се новац определи за улагање у инфраструктуру и на локалу. 

Каже да се наведена средства, која се предвиђају, од пет до десет милијарди евра, не могу потрошити одмах у једној години, већ да је реч о трошењу средстава у наредних пет до шест година, од пројекта до пројекта.

"Чини се да се формирањем Савета за инфраструктуру у априлу, затим радом на новој методологији за јавне инвестиције, полако фокус трошења јавних пара окреће изградњи нове инфраструктуре, што је заиста веома добра вест", оцењује Шестовић.

Сматра да ће ефекти новог циклуса инвестирања бити велики, јер ће значајан део тих средстава ићи домаћим извођачима и добављачима.

Србија је раније инвестирала годишње два процента БДП-а мање у инфраструктуру него што су то радиле земље из региона, каже он и објашњава да када би било "могуће да се врати време уназад", те да се прерачуна колико је наша економија губила изостанком великих капиталних инвестиција, подаци Светске банке кажу, да смо 15 одсто мање инвестирали у односу на државе региона.

Лалић: Апсолутна подршка ФИЦ-а најави инвестиционог плана

Савет страних инвеститора (ФИЦ) апсолутно подржава велики инвестициони циклус, вредан између пет и 10 милијарди евра, који је најавио председник Србије Александар Вучић, поручује Владислав Лалић, потредседник ФИЦ-а, и оцењује да ће то имати вишеструке позитивне ефекте за српску економију.

"Савет страних инвеститора и ја лично са пажњом смо испратили изјаву председника Вучића и тако нешто апсолутно подржавамо и у потпуној мери сматрамо да је тако нешто исправно", рекао је Лалић за Тањуг.

"Као потредседник ФИЦ-а, где се налази 120 компанија са великом репутацијом и које су лидери у својим секторима, а које су до сада инвестирале у Србију преко 30 милијарди евра и запошљавају преко 100.000 људи, могу да кажем да ми то са великим одобравањем подржавамо и сматрамо да је то правилна одлука која дефинитивно може имати позитивне ефекте на српску економију", додао је Лалић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести