Рекордан профит Фолксвагена од 11,4 милијарди евра

ВОЛФСБУРГ: Компанија Фолксваген (ВW) објавила је данас да је остварила рекордну оперативну добит од скоро 11,4 милијарде евра (13,5 милијарди долара) у првом полугодишту 2021.
folksvagen
Фото: pixabay.com

Водећи европски произвођач аутомобила истиче да је овај резултат постигнут "упркос сталним изазовима у пословном окружењу", попут уских грла у снабдевању чиповима, и након губитка од око 1,5 милијарди евра на почетку године, преноси агенција дпа.

Добит након опорезивања износи 8,4 милијарде евра, за разлику од губитка у истом периоду 2020. од преко 1,0 милијарде евра.

Приход је у првих шест месеци порастао за више од трећине, на више од 130 милијарди евра, подстакнут потражњом коју је раније покосила пандемија али и попустима за куповину електричних возила која делимично финансира држава.

Испоруке су повећане за 28 одсто на више од 5,0 милиона возила.

Главни извршни директор Херберт Дис каже да је продаја луксузних аутомобила са маржама већим од 10 одсто ишла "посебно добро".

Компанија је повећала циљани принос за ову годину, предвиђајући поврат на улагања пре камата и пореза у распону од 6,0 до 7,5 одсто од промета, у односу на раније процењени распон од 5,5 до 7,0 одсто.

Нето ликвидна средства ВW-а износе 35 милијарди евра.

Процењује се да ће проблеми са снабдевањем полупроводницима успорити раст пословања у другој половини године, након што је у првој половини произведено неколико стотина хиљада возила мање од плана.

ВW је у процесу реструктурирања предузећа која су у саставу групе, а које спроводи комбинацијом улагања у електрична возила и умрежавањем с једне стране и смањењем троскова с друге стране. У оквиру реструктурирања, глобални број запослених у ВW-у смањен је за 0,4 одсто на 660.000 крајем прошле године.

Холдинг компанија Порше, која контроише ВW, такође је повећала процену свог финансијског резултата за ову годину, предвиђајући профит након опорезивања између 3,4 милијарде и 4,9 милијарди евра, у односу на раније очекиваних између 2,6 и 4,1 милијарде евра, додаје агенција дпа.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести