Решићемо проблеме са нафтом и гасом, резерве су 100 милиона кубика

БЕОГРАД:  Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија успети да реши све проблеме око гаса и нафте и истакао да су резерве гаса у складишту Банатски Двор достигле 100 милиона кубних метара, као и да ће бити повећане до максималних 450 кубика.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Говорећи о најави да ће Јадрански нафтовод у Хрватској обуставити испоруке нафте за НИС због нових санкција ЕУ према руским компанијама, Вучић је казао како су се прво радовали како ће тако да напакосте Србији, али да су онда у Хрватској видели да тако може нафтовод да им пропадне пошто је Србија међу већим клијентима.

Решићемо тај проблем заједно са ЕУ и Хрватима и већ имамо добре контакте око тога са Урсулом фон дер Лајен, са чијим тимом је мој тим већ два пута имао видео састанке, навео је Вучић.

"Верујем да ћемо мудром политком учинити да наша економија наставимо да напредује", рекао је Вучић у емисији Око на РТС.

Истакао је да су та питања оно што је најважније за људе.

Председника је рекао да су резерве гаса од 450 милиона кубика довољне за 40 дана у зимском периоду, без да се користи било који други гас.

Када је реч о новом гасном аранжману са Русијом, Вучић је казао да ће нова цена бити ствар преговора, али да верује да можемо да постигнемо добру цену.

Напоменуо је да немамо у овом тренутку друго решење осим руског гаса, као и да ћемо свакако радити на диверзификацији извора снабдевања.

"Али 100 одсто зависимо сада од руског гаса, није то само питање домаћинстава већ и наших фабрика и упослености наших људи", додао је Вучић.

Тачно је, додао је, да ће много зависити од збивања на истоку Европе. Срећан што је Србија показала својом одговорношћу и озбиљншћу да уме да поштује увек међународно јавно право, без извињења и изговора. Али, истовремено не учествујем у хистерији која постоји у добром делу земаља. Верујем да смо показали мудрост и зрелост", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести