Реституција - старим власницима ове године 5,6 милиона евра

БЕОГРАД: Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић изјавио је данас да је Агенција до сад донела 3.341 решење о финансијском обештећењу власника одузете имовине, од чега је 2.549 решења постало правоснажно и по њима ће бити исплаћена аконтација 31. марта.
restitucija
Фото: pixabay.com

"Укупно је планирано да 5.638.000 евра буде исплаћено ове године, а други део који се односи на државне обвезнице износи 61.880.000 евра за ову годину, који ће доспевати у периоду од пет, 10 и 12 година", рекао је Секулић Танјугу.

Он је додао да ће стари власници последњег дана марта добити аконтацију у висини десет процената од укупног износа који треба да им буде исплаћен.

Секулић је напоменуо да, уколико је износ обештећења мањи од 1.000 евра, биће исплаћен у целости и додао да има 950 таквих решења.

Он је објаснио да је процедура за добијање аконтације једноставна, јер је довољно да стари власници Министарству финасија доставе правноснажно решење и два рачуна, један за уплату аконтације и други за обвезнице.

Секулић је позвао старе власнике да што пре доставе Министарству ову документацију, али је напоменуо да ће новац добити и уколико закасне.

"Сваке године се доноси нови број решења, тако да ће износ за исплате да расте, с тим да по закону укупан износ финансијског обештећења за имовину која се не може вратити у натури не може бити већи од две милијарде евра. Процењена вредност те имовине је преко 13 милијарди евра, али је Влада донела одлуку да се исплати 15 одсто њене вредности, а то је око две милијарде", објаснио је Секулић.

Навео је да је вредност имовине утврђује Пореска управа на основу аката о одузимању имовине и критеријума који се користе за утврђивање висине пореза на пренос апсолутних права, а затим множи са коефицијентом 0,15 који је Влада одредила.

Секулић је рекао да ће исплата по обвезницама бити у јануару идуће године и да ће се тај ритам од једне годишње исплате по обвезницама и једне аконтације понављати у наредних шест до седам година, када би требало да поступак реституције буде окончан.

На питање колико је имовине враћено по основу обештећења жртава Холокауста, директор Агенције за реституцију је одговорио да је јеврејским општинама до сада исплаћено више од 60 милиона евра и да држава по том основу сваке године исплати око 950.000 евра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести