РЕЗУЛТАТИ ИТ СЕКТОРA Извоз између 3,6 и 3,7 милијарди евра

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је циљ да до краја мандата следеће Владе Србије наша земља има извоз у сектору информационо-комуникационих технологија више од 10 милијарди евра.
a
Фото: Pixabay

- Ми већ сада имамо 104.000 запослених у ИКТ сектору, а циљ нам је да их имамо 140.000 - рекла је Ана Брнабић на свечаној конференцији поводом завршетка Star tech програма „Отворени хоризонт за иновације”.

Она је истакла да сада Србија има економски развој који је динамичнији и који задржава младе људе у земљи, а оне који су отишли враћа из иностранства. Како је рекла, данас су изазови мањи зато што у Србији имамо веру да су иновације и знање области у којима можемо да будемо победници, што није био случај 2016. када многи нису видели Србију као земљу иновација, док сада то многи виде као нашу највећу снагу.

- Ми смо 2012. имали извоз ИКТ сектора од 375 милиона евра, а ове године ће бити између 3,6 и 3,7 милијарди евра. То смо урадили радећи заједно с људима из тог сектора, тако да не морамо да градимо поверење са њима. Нисмо дефинисали вештачку интелигенцију и биотехнологију зато што су модерни већ зато што имамо најбоље резултате у том сектору и то је било логично - рекла је Ана Брнабић. Она је истакла да је развој вештачке интелигенције и биотехниологије логичан след након одличних резултата у ИКТ сектору а кад је у питању употреба вештачке интелигенције, председница Владе Србије је рекла да се размишља о њеном коришћењу у здравству, енергетици и другде. 


Србија међу лидерима у развоју вештачке интелигенције

По речима Ане Брнабић, Србија се наметнула као један од лидера у развоју вештачке интелигенције.

- Постали смо део глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, где је само 29 земаља у свету и многи су се изненадили да они желе нас да будемо део тог клуба - истакла је Ана Брнабић и поручила да Србија мора и да ће бити још храбрија у овој области у наредном периоду.


- Размишљамо како да то урадимо у здравству па ћемо уложити 200.000 евра у то да вештачка интелигенција чита снимке с мамографа. Друго, наша привреда и даље каска по продуктивности за Европском унијом и ту ћемо инвестирати у помоћ од стране вештачке интелигенције. Трећа ствар је примена у енергетици, где вештачка интелигенција, рецимо, може да помогне у предвидивости ремонта у термоелектранама - рекла је премијерка.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести