РГЗ: Плате не могу бити повод за штрајк у Геодетском заводу

БЕОГРАД: Републички геодетски завод (РГЗ) саопштио је данас да плате запосленима никако не могу бити повод за штрајк у овој институцији, упркос томе што, како се наводи, то истичу "гласноговорници синдиката".
Geodetski zavod Novi Sad/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У писаној изјави медијима, директор РГЗ Борко Драшковић наводи да су плате службеницима исплаћене 20. фебруара, а да ни један од 3.000 запослених у РГЗ до данас није упутио притужбу.

Он каже да је додатним увидом утвђено да су службеници катастра Нови Сад 2 остали ускраћени за надокнаде које је требало да одобри шефица Одсека те службе Татјана Самарџић, која је истовремено и председница штрајкачког одбора и чланица синдиката АСНС. 

Нагласио је да службеници катастра Нови Сад 2 чак нису у штрајку.

Додаје да је током јучерашњег дана у штрајку било 18 од преко 170 служби катастра, што, по његовој оцени, јасно говори да нови штрајк нема већину подршке запослених, па ни већине чланова синдиката.

"Ради се о перформансу и незапамћеном насиљу над институцијом које, уз политичке инструкције из централа гранских синдиката АСНС и Независност, изводе њихови представници у РГЗ-у са циљем да се генерише незадовољство код грађана и привредних субјеката", рекао је он.

Према сазнањима руководства Републичког геодетског завода, опструкција рада и нарушавање угледа РГЗ-а, спроводи се уз јаку подршку политичара и бизнисмена којима сметају успешно спроведене реформе у РГЗ-у, додао је директор те институције.

Драшковић је апеловао на све државне органе да хитно реагују и предузму активности како би се осигурао несметан рад институција система. 

Упозорава да блокада рада катастра није само блокада једне институције већ ствара ланчану блокаду више ресора Владе Републике Србије као што су Министарство правде, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство привреде итд. 

На састанку Међуресорне радне групе за утврђивање стратешког развоја РГЗ-а и будућег статуса запослених, на чијем формирању су инсистирали синдикати, а Влада прихватила, представници руководства РГЗ-а поставиће питање какав је сада статус Споразума о прекиду штрајка и да ли је незаконитим поступањем синдиката једнострано раскинут закључени Споразум", каже се у саопштењу.

Руководство РГЗ-а је у саопштењу навело да се међу члановима штрајкачког одбора налазе особе правоснажно осуђене због насиља, они који су дуже време одсуствовали са посла...

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести