Руси открили и Суботицу: Цене станова порасле десет одсто

Држављани Русије су, поред Београда и Новог Сада, све више заинтересовани за куповину станова и у Суботици. Цене станова у том граду су, и због тога, у протеклих годину дана порасле за око десет одсто.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

Од укупно продатих станова у Суботици у овој години, од три до пет одсто купили су држављани Русије. Они, пре свега, купују већ постојеће, укњижене, двособне станове, пише РТВ.

„То су,углавном, двособни станови од 50 до 60 квадрата, мада се деси, ако је нека породица већа, да купују и трособне станове”, објашњава Ђуро Гаврић, власник агенције за некретнине у Суботици.

Цене станова у Суботици су порасле за око десет одсто и сада, уместо 900, коштају око хиљаду евра по квадратном метру. Долазак руских држављана утицао је и на цене закупа. Они, наиме, како објашњава Гаврић, пре куповине желе да се увере у то да су направили прави избор.

„Док не виде каква ће бити геополитичка ситуација, уопштено у Европи, али и код нас, остају два-три месеца. Због тога су грађани у Суботици, власници некретнина, повећали цене издавања станова, међутим то траје само месец-два, па онда поново враћају цене на стари ниво”, додаје Гаврић.

Руски држављани, дакле, нису заинтересовани за станове у изградњи, чија цена по квадратном метру почиње од 1.300 евра. Њих, како истиче Гаврић, купују наши држављани.

„Ти купци су људи из Суботице, али и људи који су продали своје некретнине у Београду, Новом Саду и другим већим центрима. Исто тако и наши људи из западноевропских земаља, који тамо раде, они такође купују новоградњу”, каже Гаврић.

Ти станови су, неретко, предвиђени за издавање и то не само за руске држављане. Суботица је постала једно велико градилиште, а на изградњи станова неретко раде страни држављани, веома често из Азије.

Поред тога, ту су и наши грађани из других делова Србије, који су посао добили у некој од фабрика која је отворена протеклих година у граду на северу Војводине.

        Е. Д.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести