Руси планирају да продају више српских производа

БЕОГРАД: Руски трговински ланац Х5 планира да у својим малопродајним објектима прошири асортиман робе из Србије, јер наши потрошачи препознају квалитет српских производа, најавила је данас у Москви директорка откупа Х5 задужена за Северозападни регион Вероника Јарославцева.
s
Фото: pixabay.com

Како је објављено на сајту Привредне коморе Србије (ПКС), она је након састанка са представницима ПКС истакла да потрошачи у Русији цене укус и технологију наше производње, да продаја производа из Србије расте и да је жеља овог ланца да укључи нове артикле у своје продавнице попут вина, кондитора, зимнице.

"Увоз производа из Србије од стране овог највећег руског малопродајног ланца, у прва четири месеца ове године скочио је за 50 одсто у односу на исти лањски период и износио 20 милиона долара. Очекује се да до краја године достигне 60 милиона долара", рекао је директор Представништва ПКС у Москви Дејан Делић.

Према његовим речима, предложено је да се у малопродајним објектима Х5 организују "Дани Србије" у оквиру којих би се промовисали српски производи, а очекује се и посета делегације представника Х5 као и других водећих руских трговинских ланаца и дистрибутера и разговори са представницима наших компанија.

"Важно нам је да одржавамо добре и сигурне контакте са руским трговинским ланцима и искусним дистрибутерима као што је ''Српски трговински дом'' из Санкт Петербурга, који пласира нашу минералну воду, сиреве, месне прерађевине и замрзнуто поврће, сокове“, указао је Делић.

Х5 има више од 17.000 продајних објеката у три формата, а заузима 12 одсто руског тржишта, док сам Северозападни округ обухвата 11 руских региона и више од 13 милиона потрошача.

У прва четири месеца ове године, српски извоз у Русију је повећан за 11 одсто у односу на исти лањски период и износио је 348 милиона долара.

Истовремено је увоз смањен за 54 одсто и вредео је 400 милиона долара.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести