Само шест инспектора мало за много загађивача

Није непознато да се у Србији комуналне и индустријске воде испуштају без претходног третмана и тиме представљају главне загађиваче водених површина у нашој земљи.
e
Фото: pixabay.com

Будући да о овом проблему брине укупно шест републичких инспектора у целој земљи, Мрежа инспектора Србије, Удружење 3Е и НАЛЕД, који су заједно покренули кампању „Месец вода“, предлажу да се повећа број инспектора, али и да се надлежност повери локалним инспекцијским службама. Њихов је став да је јачање капацитета инспекција неопходно јер у малим срединама неретко нема локалних инспектора за заштиту животне средине, а пошто је мањак републичких видан, питање је у којој мери могу да заштите здравље грађана.

- Ове године очекује се запошљавање 28 нових републичких инспектора, за које су већ систематизована радна места, што је корак напред, али то и даље неће решити све проблеме – истиче Оливера Кикановић из Мреже инспектора Србије. - Зато и предлажемо да се омогући, макар условни, пренос надлежности с републичких на локалне инспекторе у оним градовима и општинама где има довољно инспектора и средстава за њихов рад и где су присутни велики загађивачи. Такође, било би добро да се стимулише сарадња локалних самоуправа и да оне општине које немају довољно инспектора потраже помоћ из суседне локалне самоуправе која има потребне капацитете. Једна од иницијатива ка унапређењу инспекцијског надзора јесте подстицање саветодавне улоге инспектора и указивање на пропусте уместо кажњавања. Наиме, уочено је да велики број малих привредника није довољно упознат са законом те да често и ненамерно шаљу надлежнима лоше попуњене извештаје због чега долази до погрешног увида у стање отпадних вода.

- Многа предузећа су заинтересована за очување животне средине, али им поред знања недостају и средства која би уложили у додатну опрему. Како би се овај проблем решио, предлажемо да се одређени подстицаји определе за помоћ одговорној привреди, а где је могуће да заједно с јединицама локалне самоуправе уложе у заједничке погоне. Такође, од велике користи биће и Водич за планирање и изградњу постојења за прераду отпадних вода који ће садржати све неопходне смернице, а који је, у оквиру пројекта Јавно-приватни дијалог за развој, у припреми - додала је Оливера Кикановић.

Међу кључним препорукама кампање и анализе је потреба развијања канализационе мреже, а процењује се да у Србији постоји више од три милиона септичких јама. У урбаним срединама, где је прикљученост на канализацију већа од 60 одсто, приоритет треба дати изградњи погона за пречишћавање. Уз то, потребно је мапирати све испусте отпадних вода.

Кампања „Месец вода“

Кампања „Месец вода“ је део пројекта „Јавно-приватни дијалог за развој“ који спроводе НАЛЕД и РСЈП, а финансира УСАИД. Прошле године у децембру све заинтересоване стране имале су прилику да предложе решења за унапређење заштите вода и помоћ привредницима да боље разумеју своје обавезе и изграде неопходне погоне за пречишћавање, а израђена је и свеобухватна Анализа стања целокупног система отпадних вода у Србији.

        Д. Мл.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести