Сеничић: Решење је у одлагању рока за враћање новца

БЕОГРАД: Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА) Александар Сеничић изјавио је данас да туристичке агенције немају довољно средстава за враћање новца путницима до 15. јануара, када истиче рок за обештећење по основу заменских путовања.
aleksandar senicic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Сеничић је за Танјуг телевизију истакао да би држава требало да помогне агенцијама продужењем рока за враћање новца и навео да би тај рок ваљало продужити бар до 1. октобра следеће године.

Позитивним је оценио најаве да Министарство трговине, туризма и телекомуникација припрема уредбе којима би се туристичким агенцијама помогло и да би то ваљало урадити што пре, како би и агенције и путници знали на шта могу да рачунају.

Када је реч о путницима, његов савет је да оду до своје агенције и да се договоре.

"Њима заменска путовања не истичу 15. јануара већ могу да их реализују било када, јер ми имамо договор са нашим партнерима да путници заменска путовања могу реализовати и наредних годину или две", објаснио је Сеничић.

Говорећи о кредитима као могућој помоћи агенцијама, истакао је да

повољни кредити треба да буду доступни онима који не могу да обезбеде довољно новца да врате путницима јер је главни интерес путничких агенција да путници дођу или до новца или да искористе своја путовања.

Указао је и да кредити за ликвидност, који су били обећани, нажалост нису реализовани онако како је требало и навео да је у протеклих 19 месеци реализовано само око 30 одсто захтева.

" Велики је број захтева малих агенција, субагената и посредника у туризму, који аплицирају за кредите и плашим се да ако у најскорије време ти кредити не буду доступни да ће они престати са радом," истакао је Сеничић.

Додао је да би неки облик бесповратне помоћи и бржа реализација кредита који су обећани, туристичким агенцијама добродошли у садашњој ситуацији када су опет у потпуно неизвесној позицији, када је реч о даљим могућностима за рад.

Одговарајући на питање какве је последице ковид оставио на туризам Сеничић је рекао да су агенције у старту кризе претрпеле стравичан удар и остале скоро без 75 до 80 одсто запослених.

"Почетком ове сезоне који није био лош примљени су нови радници а када се упореди садашња ситуација са оном пре короне, можемо рећи да сада имамо 50 одсто људи мање", навео је директор YУТЕ.

Када је реч о очекивањима од јесење и зимске сезоне навео је да је тренутно мало интересовање за било каква путовања и да како сада стоје ствари европске градове можемо да заборавимо на јос неко време.

Једини изузеци би могли бити Будимпешта, Солун, Атина, Истанбул за које, како је рекао, још и има интересовања за разлику од многих других дестинација.

Неизвесно је и како ће изгледати скијалишна сезона.

"Извесно је једино да ће бити скијања у Србији и Републици Српској. Видећемо шта ће бити са Бугарском, која још не излази са условима за улазак наших грађана", рекао је Сеничић.

Додао је и да ће они који имају зелени сертификат вероватно моћи да иду на скијање у Италију и Аустрију.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести