Синдикати бивше СФРЈ  траже заштиту од робота

Развој роботике довео је до нових разматрања социјалног осигурања. О томе ће овог месеца бити више речи у Европском парлеманту, који треба да усвоји први документ о правном статусу и одговорности робота.
 Industrijski roboti Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
Фото: Industrijski roboti Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Одбор за правна питања Европског парламента већ је усвојио нацрт ове резолуције, а сада треба да коначну реч о развоју роботике и шта она доноси, а шта односи радницима.

Једно од питања на које се очекује одговор јесте и нови приступ социјалном осигурању. У обзир се узима страх који постоји у друштву да би у будућности роботи све чешће замењивали људе на радним местима, као и бројне прогнозе о томе која су занимања најугроженија. Једна од последица била би, паралелно са смањењем број радника, и опадање средстава у фондовима социјалног осигурања.

Синдикати се противе стварању савремених робова, дигиталних надничара, експлоатацији која не познаје границе између пословног и приватног живота

Синдикати земаља у региону и те како су свесни нове ере која долази и у којој ће радна права бити другачија од оних која сада постоје. Синдикати окупљени у Регионалном синдикалном савету “Солидарност”, у којем су Савез самосталних синдиката Србије, Савез самосталних синдиката Словеније, Савез самосталних синдиката Хрватске, Савез синдиката Републике Српске, Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине, Унија слободних синдиката Црне Горе, Савез синдиката Македоније и Конфедерација слободних синдиката Македоније, усвојили су Декларацију о атипичним облицима рада, у којој, између осталог, траже да буду питани и да се питају о будућности радника и радних места.


Да се плаћа социјално осигурање

Ако роботи заиста могу да замене више радника, онда ће свакако једна од последица бити опадање средстава у фондовима социјалног осигурања. Због тога већ постоји предлог да нова европска регулатива обавеже власника робота-радника да се и за њега плаћа осигурање.Осим тога, од компанија би се захтевало да јавно прикажу колико су новца уштеделе тако што су раднике замениле роботима, као и да региструју све паметне аутономне роботе.


У овом синдикалном документу скреће се пажња да је свет суочен са значајним променама на тржишту рада која доводе до гашења великог броја радних места и додатног смањења радничких права. У времену када развој иде у правцу повећања дигитализације и аутоматизације, неопходно је заштити запослене, омогућити им хумане услове рада и поштовање њихових радних и социјалних права. Синдикати земаља у региону сматрају да роботизација и дигализација морају да обезбеде одговарајући ниво запослености, правилну расподелу, хумане услове рада, поштовање права запослених. Они се противе стварању савремених робова, дигиталних надничара, експлоатацији која не познаје границе између пословног и приватног живота.

Декларацијом о атипичним облицима рада синдикати захтевају правно регулисање рада у виртуелној сфери, спречавање избегавања плаћања пореза и доприноса, увођење пореза на аутоматизацију, како би се решио проблем вишка радне снаге, ефикасну контролу поштовања радног законодавства, као и покретање свеопштег дијалога у који ће бити укључени сви сегменти друштва.     

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести