Синдикати: Приватници не исплаћују пуне плате оболелима од короне

БЕОГРАД: Приватници, углавном, не поштују препоруку државе да се зараженима који су на боловању због короне исплаћује пуна плата, за разлику од радника у јавном сектору који добију 100 одсто, односно износ плате им се не умањује, поручују из Савеза самосталних синдиката Србије.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

Досадашња пракса, од почетка пандемије, показала је да приватници не плацају својим запосленима пун износ плате, већ само 65 одсто колико је законски прописано. Иако је Влада препоручила послодавцима да промене своја акта, како би запосленима који привремено одсуствују са рада због ковида, мера изолације или самоизолације, била исплаћивана цела зарада, већина њих то није усвојила. У јавном сектору ситуација је потпуно другачија и запосленима се исплаћује пун износ плате, без обзира на дужину боловања.

„Имамо очигледну врсту дискриминације имајући у виду да приватни сектор не мора да поштује препоруку Владе за разлику од државног, што је неправда“, рекао је Душко Вуковић потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије. Држава би требала да сагледава све запослене на исти начин и да, евентаулно, из додатних средстава надомести тих 35 одсто који приватници не испаћују, додао је Вуковић. Са тим је сагласна и Унија послодаваца из које поручују да се криза услед короне одразила на скоро све области из приватног сектора и да они нису у могућности да покрију све трошкове боловања.

„Имамо делатности који су у великим проблемима, а влада и велика неизвесност за пословање, тако да је тешко изнаћи средства за запосленог који је одсуствовао као и за његову замену“, рекла је за Танјуг Светлана Будимировић, руководилац правне службе Уније.

За послодавце у приватном сектору велико је финансијско оптерећење да се испати 100 одсто за радника који је на одсуству јер је неопходано да се издвоји и пун износ за његову замену за исти период, тврди Будимировић.

„Послодавци приватног сектора би волели да помогну запосленом да период боловања на квалитетнији начин проведе. Ипак, уколико нема производње, нема ни профита тако да послодавци то нису у могућности“, закључила је она.

Београђани су такође сагласни са тим да боловање проузроковано корона вирусом треба да буде плаћено пуним износом, а пензионер из Београда сматра да свако боловање треба да буде плаћано 100 одсто.

„Не само боловање услед Короне, већ свако треба да буде плаћено пуним износом“, додаје он. Његово мишљење дели и млада Београђанка и каже да „човек кад је болестан, болестан је, зашто не би примао плату кад му је најпотребнија“ и дадаје да тада највише треба помоћи.

Ипак, са њима се не слаже пензионер из Земуна који сматра да би плаћање пуне плате за боловање се не би исплатило. „Заражених од короне има много, а када би свима плаћали држава би пропала, банкротираће“, каже он.

Корона је непозната болест и када се све околности узму у обзир, није у реду да запослени испаштају, сматра старија Београђанка и пита се "зашто би људи губили од плата због тога?".

Здравствана радница у пензији сматра да плаћање пуног износа треба да се подразумева поготво за здравствене раднике. "Још ако су корону добили на радном месту, грех је да се тако не поступи", додаје она.

Са њом је сагласан и запослени Београђанин који сматра да је пандемија распрострањена по читавом свету, а да то није нешто што су запослени желели да би им се одузимало од плате.

"Финансије треба да издвоји држава или послодавци јер у овој кризи и у ово тешко време када људи не могу да изађу на крај, значи и тих 35 одсто", додаје он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести