Синдикати траже уз минималац регрес и топли оброк

БЕОГРАД: Више удружења и синдиката данас је оценило да одлука Врховног касационог суда (ВКС) о праву на топли оброк и регрес за раднике са минималцем у просвети, обезвређује ионако малу зараду тог дела запослених.
dinari novac, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

ВКС је 8. јула објавио закључак у коме наводи да сви који раде у јавним службама за минималну зараду, међу којима и запослени у школама, немају право на додатни износ на име топлог оброка и регреса.

"Живети од свог рада је цивилизацијски стандард. Због тога осећамо одговорност да реагујемо на последњу одлуку Врховног касационог суда којом се обезвређује ионако мала минимална зарада људи запослених у просвети", наводи се у саопштењу и поставља питање зашто је ВКС након две године преиначио свој став "иако се у међувремену ниједан релевантни закон није променио".

Они додају да се одлуком ВКС, запослени у просвети дубље гурају у сиромаштво.

"Уместо да држава чини све како би људима омогућила достојанствене зараде, ми се налазимо у ситуацији да ће потенцијално сви запослени у јавном сектору који раде за минималну зараду бити ускраћени права на регрес и топли оброк", стоји у саопштењу.

Такође, од државе захтевају да подигне зараде запослених у просвети и омогући њима и њиховим породицама "излазак из сиромаштва и задовољење социјалних и егзистенцијалних потреба".

Међу потписницима писма налазе се УГС "Независност", УШ "Слога", Центар за политике еманципације, Центар за достојанствен рад, Фондација Центар за демократију,Удружење за радна права жена...

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести