Синиша Мали и Чен Бо разговарали о изградњи метроа

БЕОГРАД: Изградња београдског метроа и заједнички инфраструктурни пројекти Србије и Кине били су данас тема разговора министра финансија Синише Малог са амбасадорком Кине Чен Бо.
с
Фото: Министарство финансија Републике Србије

Саговорници су се сагласили да је изградња метроа изузетно важан пројекат за Београд и Србију, који ће допринети модернизацији српске престонице, саопштило је министарство.

Договорено је да следеће недеље буде одржан састанак са компанијом Пауер Чајна пошто је јуче разговорано о изградњи метроа са француском компанијом Алстом.

У јануару 2021. године биће потписан уговор који ће формализовати сарадњу кинеских и француских партнера на пројекту изградње метроа, наводи се у саопштењу.

Мали је обавестио Чен Бо да ће наредне недеље на седници Владе бити образована радна група која ће координисати све активности када је реч о изградњи метроа, а најавио је да би радови на Макишком пољу требало да почну крајем наредне године.

Саговорници су на састанку договорили и да ће направити средњорочни план за сарадњу, у коме ће се наћи сви заједнички пројекти, како из области инфраструктуре, тако и области иновација, високе технологије који би, оценио је министар, могао да се наслони на постојећи програм „Србија 2025".

Он је рекао да ће капиталне инвестиције наредне године чинити рекордних 5,5 процената БДП-а Србије што ће додатно утицати на већи привредни раст.

Додао је да је изградња инфраструктуре један од апсолутних приоритета Владе, и да је у том смислу изузетно значајна подршка НР Кине.

Амбасадорка је честитала министру на именовању за председника српског дела Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу са НР Кином.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести