Скупље ће нас грејати и струја и дрво

Будући да ће од 1. октобра поскупети електрична енергија, сасвим сигурно је да су многи почели да размишљају о томе колико ће сада новца требати за плаћање рачуна.
Grejanje na drva
Фото: Dnevnik.rs

Истовремено, све су ближи хладни дани и, иако до грејне сезоне има још довољно времена, ваља у кућном буџету направити прерасподелу новца за трошкове грејања. Наиме, током зиме на те трошкове одлази значајан део пара из кућног буyета, без обзира на то који се енергент користи. Осим од врсте енергента, висина трошкова зависи и од изолације домаћинства, квалитета пећи, спољних темепратура... али свакако је месечно за загревање домаћинства потребно од око 5.000 динара па навише.

Дакле, до старта грејне сезоне има још месец и по, а већ сада је извесно да ће они који се греју користећи електричну енергију, имати више трошкове у односу на прошли годину. Наиме, најављено је поскупљење струје од два одсто, које ће уследити у октобру, па ће најмање толико бити скупље укључивати струју за загревање домаћинства. Тако је сада за потрошњу 1.000 киловата месечно, и исти број скупих и јефтиних киловата, рачун, без таксе за јавни сервис, око 7.200 динара, а уз најављено поскупљење рачун ће бити око 150 динара виши. Међутим, ако се потроши 700 јефтиних, а 300 скупљих киловата, рачун ће уместо садашњих око 5.700 динара, бити виши око 100 динара, док је у обрнутој сразмери рачун сада чак 8.700 динара, а уз поскупљење ће бити још око 200 динара више. Када се пређе у најскупљу, црвену зону и потроши по 850 скупих и јефтиних киловата, рачун сада износи око 13.000 динара, уз нове цене биће око 300 динара виши, ако се потроши 600 скупих, а 1.100 јефитних киловата, уместо око 10.000 динара биће нешто више од 200 динара виши, док ће уместо садашњих око 15.000 динара, уз 1.100 скупих и 600 јефтиних киловата, бити виши око 350 динара.

За сада се цене природног гаса нису мењале у односу на прошлу годину

За сада се цене природног гаса нису мењале у односу на прошлу годину па је кубик, у просеку, око 40 динара, односно за потрошњу од око 300 кубних метара, колика је обично током праве зиме, месечни рачун би требало да буде око 12.000 динара. Иако за сада нема најава да ће се цена тог енергента мењати, треба сачекати јер је још на почетку ове године природни гас поскупео. Наиме, тада је цена кубика за дистрибутере повећана око десет одсто, али они вишу цену нису пренели на потрошаче. Ипак, извесно је да природни гас неће поскупети од октобра јер је претходно потребно да нова цена буде одобрена, а да након тога прође 30 дана да би се могла примењивати. Будући да је септембар почео и да није уобичајено да се бројила очитавају половином месеца, слободно се може рећи да за први месец овогодишње зимске сезоне индивидуални потрошачи гаса неће кубик плаћати више него сада.

Они који своја домаћинства загревају на чврста горива – угаљ и дрва и који већ сад могу да крену у набавку, углавном се суочавају с несташицом огревног дрвета. Како кажу на стовариштима, има га веома мало и веома брзо нестане и нема га довољно за уобичајене потребе у ово доба. Можда је то и разлог што је већ сад огревно дрво скупље него лане: цена просторног метра виша је од 5.000 динара, а томе треба додати и цену сечења и превоза  Цена угља зависи од врсте и квалитета па је тона сировог лигнита „колубара” 9.000 динара, док је угаљ „сушени вреоци” 14.000 динара.

Д. Млађеновић

Тражени и брикети

На стовариштима бољу снабдевеност и разноврснију понуду огрева очекују наредних дана. Ипак, истичу да га има довољно, пре свега угља, да има доста купаца, а посебно оних који желе да купе огревно дрво, које недостаје. Због тога су све траженији брикети, који коштају 22 динара килограм, те је за џак од 25 килограма потребно 550 динара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести