Словенија продужила мере за спасавање радних места

ЉУБЉАНА: Словеначка влада продужила је данас важење субвенција за плате у време док људи чекају на посао, а очекује се да ће такву плату за август примити око 24.000 радника, најавио је министар за рад, породицу и социјалну политику Јанез Циглер Краљ.
slovenija
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

Влада је одлуку о продужењу те мере, која је уведена у априлу на врхунцу кризе изазване пандемијом ковида-19, донела јер процењује да је она још потребна послодавцима, преноси Хина.

Више од 24.000 радника стално чека посао јер у неким индустријама нема опоравка или он није довољно јак да би послодавци могли у потпуности да запосле раднике, рекао је Циглер Краљ на конференцији за новинаре, напомињући да та мера може бити продужена највише до краја септембра.

Према прва два антикорона закона, више од 275.000 запослених било је на чекању до краја маја, а према трећем, који је обухватио чекање на посао у јуну, у то је било укључено скоро 65.000 запослених.

Завод за запошљавање Словеније је до 10. јула исплатио 242,5 милиона евра накнаде за надокнаду плата радницима који привремено чекају на посао и због више силе, подаци су словеначке владе.

У јуну је незапосленост почела да пада и у заводима за запошљавање је сада регистровано 89.300 људи мање него у другом кварталу ове године, а Циглер Краљ верује да убудуће таква врста субвенције неће бити потребна.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести