Случај Џонсон и Џонсон: Компанија да плати 572 милиона

НОРМАН: Суд у Оклахоми је донео пресуду да фармацеутска компанија "Џонсон и Џонсон" мора да плати 572 милиона долара долара због улоге у ширењу епидемије зависности од опиоида у тој америчкој држави.
dzonson i dzonson
Фото: Youtube Printscreen

АП преноси да је поднето готово 2.000 тужби у којима се тој компанији ставља на терет промоција снажних лекова против болова, који су од 2007. до 2017. године изазвали смрт више од 4.500 људи у држави Оклахома.

Адвокат компаније рекао је да планира да уложи жалбу пред Врховним судом у Оклахоми.

Пре него што је почело суђење 28. маја, та савезна држава је постигла нагодбе са две друге групе оптужених - нагодбу вредну 270 милиона долара са произвођачем оксиконтина Перђуфармом и ону од 85 милиона долара са израелском компанијом Тева Фармацеутикал Индустрис Лтд.

Наводи се да би случај Оклахома могао пружити пример који би друге државе требало да прате кад је реч о проглашавању произвођача лекова одговорним за опиоидну кризу.

Оклахома сматра да су компаније креирале агресивне и погрешне маркетиншке кампање у којима су преувеличали ефикасност лекова за хроничне болове, а нису изнели податке о томе колики је ризик од зависности.

Државни тужилац Оклахоме Мајк Хантер рекао је да је предозирање опиоидима убило 4.653 људи у тој савезној држави од 2007. до 2017. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести