Џонсон и Џонсон плаћа огромну одштету због оптужби за рак

ЛОНДОН: Суд из Мисурија наредио је компанији "Џонсон и Џонсон" да плати одштету од 4,7 милијарди долара женама којима су производи те компаније, који садрже талк, изазвали рак јајника.
Puder Džonson i Džonson Foto twitter@Ez4u2say_Janis
Фото: twitter@Ez4u2say_Janis

Амерички суд је наредио да 22 жене добију почетну накнаду од 550 милиона долара, а као казнену одштету 4,1 милијарду долара, преноси ББЦ.Та пресуда донета је у тренутку када се тај фармацеутски гигант суочава са око 9.000 парница, међу којима су и оне које се односе на пудер за бебе.

На суђењу, које је трајало шест недеља, жене и њихове породице су навеле да им се развио рак јајника након употребе беби пудера и других произвоида који садрже талк.Од 22 жене које су поднеле тужбу против компаније, шест је преминуло.Њихови адвокати тврдили су да је компанија од 1970.године знала да талк који производе садржи азбест, али није упозорила кориснике на ризик.

"Талк је минерал и понекад се може налазити у земљи у којој има азбеста", навели су адвокати.Компанија "Џонсон и Џонсон" порицала је да су њихови производи икада садржали азбест и инсистирали на томе да они нису узроковали појаву рака код жена.Компанија се позивала на неколико студија које су показале да талк може бити безбедан и навеле да је пресуда производ "фундаментално непоштеног процеса".Ова пресуда је највећа који ће компанија морати да исплати.

Претходном пресудом коју је 2017. године донео суд у Калифорнији, компанији је било наложено да исплати 417 милиона долара одштете жени која је тврдила да је оболела од рака јајника након употребе производа компаније, међу којима је и беби пудер.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести