Шпанија из Србије увози житарице

НОВИ САД: Шпанија има одличну сарадњу са Србијом на свим нивоима, а последњих пет година билатерална трговинска размена између две земље расте двоцифреном стопом, рекао је за Танјуг шеф економског и трговинског одељења Амбасаде Шпаније у Србији Хавијер Алварес, на 86. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Прошле године трговинска размена износила је око пола милијарде евра, од чега је шпански извоз у Србију износио око 300 милиона ева, а око 200 милиона био је српски извоз у Шпанију. 

"Оно што представља значајан удео у размени између двеју земаља јесте у пољоприрведно-прехрамбеном сектору. Када говоримо о прехрамбеним производима, веома смо задовољни јер смо приметили да у Србији постоји интересовање за увоз шпанског меса, рибе, воћа и поврћа. Сматрамо да може бити и боље, поготово када је реч о прерађеним производима, попут маслиновог уља или неких других месних прерађевина. С друге стране, Шпанија из Србије првенствено увози житарице, а лично сматрам да има простора за увоз још других гастрономских производа из Србије", рекао је Хавијер Алварес.

Поздравио је иницијативу за јачање задругарства у Србији и подсетио да у том смислу шпански модел може бити изузетно користан, а да је он већ примењен у оквиру иницијативе "500 задруга за 500 села".

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести