Спасић: Мафија преко некретнина опрала милијарде евра

БЕОГРАД: Више милијарди евра, које су појединци с „дебелим досијеима“ стекли криминалним радњама, опрано је после 2000. године кроз тржиште некретнина у Србији.
zgrada gradjevinci
Фото: Tanjug (Video, ilustracija)

Контроверзне личности, како пише Курир, прљавим новцем купују земљиште и граде пословно-стамбене комплексе, јер је то најлакши и најсигурнији бизнис кроз који се перу паре, наводе саговорници листа.

Они истичу да је реч углавном о дивљој градњи, али када се то открије, посао изградње је делеко одмакао, па се одустаје од рушења.

Новац који се окреће у овом послу махом је зарађен трговином наркотика, али и оружјем, пише лист у издању од недеље.
Најпре се, како се наводи, купује земљиште на атрактивним локацијама, оснивају се грађевинске фирме, након чега се улази у посао градње станова, кућа, пословног простора, али и елитних стамбених насеља.

Осим фирми које оснивају, криминалци одређене послове завршавају и из офшор зона, а неретко за послове користе и лица која немају криминалну прошлост, која им служе као параван и да заметну траг.

У послу прања новка кроз некретнине криминалци, како наводи београдски лист, врбују и политичаре како би што пре добили грађевинске дозволе или земљиште на добрим локацијама.

Потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић каже да је црно, дивље тржиште некретнина један од главних катализатора прања пара у Србији.

Сигурно је и да се кроз грађевинске радове у дивљој градњи годишње опере десетине милиона евра, који су стечени од продаје наркотика, оружја или је богатство унето у земљу преко разних махинација. Инвеститори су углавном инвестициони фондови који су заправо машинерија за прање пара, казао је Родић.

Бивши оперативац ДБ Божидар Спасић процењује да се прљави новац уложен у Србији од деведесетих година мери милијардама евра.

Праве мафије у свету препознале су овај метод и ови наши криминалци само су преузели једноставан рецепт које се показао и најуспешнијим. Поента је да држава тешко или готово никако не може да контролише улазак прљавих пара, рекао је Спасић.

Спасић објашњава да је реч о приватним пословима у којима мафија врши купопродају зграда, имања, плацева, станова и то искључиво од појединаца које не занима порекло новца.

Мафији одговара да у послу нема разлога да се утврђује порекло, спремна је да плати држави било који износ на име пореза и да уведе свој прљав новац у регуларне токове, навео је Спасић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести