Споразум ЕИБ и ХБОР о 200 милона евра зајмова за фирме у Хрватској

ЗАГРЕБ: Европска инвестицијска банка (ЕИБ) и Хрватска банка за обнову и развој (ХБОР) договориле су финансијски пакет који би могао да омогући до 200 милиона евра зајмова за бржи опоравак хрватских малих и средњих, као и средње капитализованих предузећа од последица пандемије болести ковид-19.
EIB
Фото: EIB

Према потписаном споразуму, ЕИБ је ХБОР-у одобрио зајам у износу од 100 милиона евра, што ће уз додатна средства ХБОР-а, чинити нови извор у укупном износу до 200 милиона евра, преноси SeeBiz.

Тај новац ће се користити за одобрење повољних кредита за улагања и потребан обртни капитал хрватским предузећима, наводи се у заједничком саопштењу ЕИБ-а и ХБОР-а.

Из ЕИБ-а подсећају да је њихово улагање део економске подршке ЕУ за европска мала и средња предузећа коју је ЕИБ одобрио у априлу ове године, недуго након избијања пандемије корона вируса.

Повољним зајмовима биће подржане оне компаније у секторима који су највише погођени пандемијом.

Од 2001. године ЕИБ и ХБОР су потписали 23 уговора вредна око три милијарде евра, укључујући 17 финансијских уговора, вредних више од 2,8 милијарди евра, за подршку малим, средњим и средње капитализованим предузећима, подсећа се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести