Србија диверзификује и продубљује тржиште капитала уз помоћ СБ

ВАШИНГТОН: Одбор извршних директора Светске банке данас је одобрио зајам у износу од 27,7 милиона евра (30 милиона долара) за подршку Србији у њеним настојањима да продуби и додатно развије своје тржиште капитала кроз Пројекат "Подстицање дугорочног финансирања кроз развој тржишта капитала", саопштила је Светска банка.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Овим зајмом помоћи ће се Влади Србије да реализује своју Стратегију за развој тржишта капитала кроз јачање релевантних институција тржишта капитала и подстицање правних лица да емитују обвезнице, укључујући и зелене и тематске обвезнице, рекао је директор Канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара.

Како је у саопштењу наведено, на овај начин диверзификовани извори и инструменти финансирања, заједно са продубљеним финансијским сектором, од пресудног су значаја за дугорочни и одржив привредни раст Србије, додао је Понтара.

Функционална тржишта капитала омогућавају да се извори финансирања диверзификују тако да привреда не зависи само од банкарског сектора, што посредно јача економску отпорност током флуктуација кредитних циклуса.

Поред тога, корпоративне обвезнице могу постати привлачан алтернативни извор дугорочног финансирања за остваривање циљева зелене транзиције у Србији.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести