СРБИЈА И СРПСКА УСКОРО ГРАДЕ ХИДРОЕЛЕКТРАНУ Потребна несметана реализација за Бук Бијела на Дрини

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са министром енергетике Републике Српске Петром Ђокићем о заједничким пројектима у области енергетике и изградњи хидроелектране Бук Бијела на горњем току реке Дрине, саопштили су из министарства.
hidroelektrana
Фото: Youtube Printscreen

"Изградњом ХЕ Бук Бијела производни капацитети обе електропривреде, и Србије и Републике Српске, које реализују овај пројекат биће значајно оснажени, што ће допринети већој енергетској стабилности и независности. Трећина нашег енергетског микса је из хидроенергије, која је чист извор енергије и ми ћемо уложити додатне напоре да се у реализацији овог пројекта с наше стране превазиђу изазови, како би Србија, односно Електропривреда Србије могла да крене у градњу ове хидроелектране чим се створе предуслови и са стране наших партнера", рекла је Ђедовић Хандановић.

Министар Ђокић истакао је да управо заједнички пројекти, о којима је на састанку било речи, доприносе јачању односа, те афирмацији енергетских политика Републике Српске и Србије.

Према његовом речима, пројекат као што је изградња ХЕ Бук Бијела има много шири значај од регионалног и потребно је, сталном комуникацијом и договорима, осигурати његову несметану реализацију, као и реализацију других пројеката који су од интереса за обе стране.

Ђедовић Хандановић и Ђокић су се сложили да постоји значајан потенцијал за заједничке пројекте и иницијативе, који ће допринети одрживом развоју и смањењу зависности од фосилних горива.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести