Србија једина земља којој ММФ није смањио прогнозу раста

БЕОГРАД: Србија је једина земља којој Међународни монетарни фонд (ММФ) није смањио пројекцију раста, изјавио је председник Александар Вучић и додао да то значи да су јавне финансије под контролом.
vucic i mmf, predsednistvo srbije
Фото: PREDSEDNISTVO SRBIJE

Вучић је рекао да је ММФ бројним земљама Европе и света спустио пројекције, које су сада, каже, много песимистичније, него пре три месеца.

Примера ради, навео је да је ММФ спустио прогнозу раста еврозоне са минус 7,3 на минус 10,2, Француске са -7,2 на - 12,5, Италије са -9,1 на - 12,8, као и раста Русије и Кине.

Једина земља којој нису променили пројекцију, са минус три, је Србија. Нису нам спуштали прогнозу, значи да смо одличне мере предузели. Представници ММФ су нам ''дискретно'' рекли да би се можда сагласили и са нашом повољнијом проценом, али да није добро да Србија ''штрчи'', рекао је Вучић.

То говори да су јавне финансије стабилне, јавни дуг под контролом, да могу да се исплаћују плате и пензије.

Зато је важно да покажемо да имамо снаге, енергије и могућности да без обизра на тежину ситуације, на инфлацију лажи на које морамо да одговоримо на дневном нивоу, земљу водимо на успешан начин и да идемо ка кључном циљу - плата 900 евра и пензија 440 евра, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести