Србија на корак од индекса обвезница

БЕОГРАД: Једна од најцењенијих финансијских институција у свету, Ј.П. Морган, и званично је објавила да са позитивним изгледима разматра укључивање динарских обвезница Србије у реномирани индекс обвезница - J.P. Morgan GBI-EM index, саопштила је данас Народна банка Србије (НБС).
tabakovic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

"Ово је велико признање за све што смо до сада урадили. Годинама тежимо укључивању у Ј.П. Морган индекс обвезница, а сада смо и званично надомак тога. Пре само неколико година овако нешто било је незамисливо, а данас имамо земљу која улази у ред глобално атрактивних инвестиционих дестинација", наводи се у писаној изјави гувернерке НБС Јоргованке Табаковић.

"И самом данашњом објавом у већој мери скренута је пажња међународних инвеститора ка Србији. У случају позитивне одлуке, коју несумњиво очекујемо до половине године, ефекти на домаће финансијско тржиште ће бити бројни – база инвеститора који улажу у нашу земљу ће бити додатно проширена, а Србија ће бити отворена за приступ најширој групи еминентних улагача у свету", оценила је гувернерка.

Ј.П. Морган у свом извештају посебно истиче да су активности које је у претходном периоду предузела Србија на пољу прилагођавања свог тржишта обвезница у најбољој међународној пракси, повећале тражњу страних инвеститора за домаћим хартијама од вредности и довеле до приметног раста ликвидности на секундарном тржишту у претходне две године.

Одлука о укључивању српских обвезница у поменути индекс требало би да буде донета у другом тромесечју ове године (април – јун 2020), а већ само стављање Србије на Index Watch Positive шаље јасан сигнал да је Србија испунила све предуслове да се нађе у групи земаља у развоју које међународни инвеститори сматрају сигурним за улагање.

Да се ради о великом успеху потврђује и чињеница да ће кроз овај процес бити разматрано укључивање динарских обвезница Србије у индекс GBI-EM Global Diversified, који представља најчешће праћени, односно реперни (benchmark) индекс обвезница у локалној валути земаља у развоју, наводи се у саопштењу НБС.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести