Табаковић: Признање за промене, грађанима и Вучићу

БЕОГРАД: Гувернерка Јоргованка Табаковић изјавила је да признање које јој је доделио магазин "Банкер" за набољег светског и еврпског гувернера доживљава као признање за промене у Србији на којима са Алексаднром Вучићем ради од друге половине 2012. године.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (video)

"Веровао је у исправност одлука које сам доносила као гувернер и увек ми је био подршка - државничка, људска. И нико пре њега није разумео целовитост система укупне економије. Нико није имао ту политичку снагу и храброст да предузме најтеже мере", истакла је Табаковић у изјави за Танјуг.

Она је рекла да многи доласком на функцију промене свој однос према грађанима и забораве да их је њихово поверење довело у прилику да своја обећања претворе у дела и потцене их нерадом који је најгрубље непоштовање.

"Посвете се себи и потроше своју прилику да ураде неопходне, тешке, корисне и вредне ствари за многе људе", рекла је Табаковић додајући да је она имала срећу да је Александар Вучић био први потпредседник владе, а од 2014. премијер и да је имала његову подршку у сваком тренутку.

Према њеним речима, фискалну консолидацију је само он могао да реализује стављајући на карту будућности Србије сав свој стечени политички капитал.

"НБС јесте створила предуслове за фискалну консолидацију обуздавањем инфлације и обезбеђивањем стабилности девизног курса, али без те консолидације посао НБС био би неизводљив. Али је он имао и до сада невиђену несебичност да пружи подршку НБС, искрену и јавну. Тако да ово признање припада њему колико и мени, а највише припада Србији и њеним грађанима", истакла је гувернерка.

Она каже да у теорији то називају координацијом монетарне и фискалне политике, а у животу је то, ккао истиче, јединство НБС, Владе и председника Александра Вучића у остварењу неодвојивих циљева политичке и финансијске стабилности.

"Превага је ипак на политичкој стабилности и сав мој труд и умеће били би безвредни да нема политичке стабилности за коју је он синоним", поручила је Табаковић.

Гувернер Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, добитник је годишњих признања за најбољег гувернера на глобалном нивоу и за најбољег европског гувернера, која додељује британски магазин "Банкер", саопштено је раније из НБС.

Овај месечник, који је део "Фајненшел Тајмс" групе, сваке године у јануару доделом награде "Централни банкар Године" одаје признање челницима централних банака који су са највећим успехом допринели подстицању раста и стабилизацији економија својих земаља.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести