Србија постаје чвориште руског гаса и више не зависи од Украјине

БЕОГРАД: Отварање крака „Турског тока“ кроз Србију крајем децембра значи да држава више неће зависити од набавке руског гаса преко Украјине и да ће постати ново чвориште у региону, изјавила је уредница портала “Енергија Балкана” Јелица Путниковић.
turski tok
Фото: Youtube Printscreen

Она је, коментаришући најаву председника Србије да руски гас преко Бугарске стиже у Србију уочи Нове године, рекла да је охрабрујуће што је овај пројекат стигао до циља, јер Србија, пре свега, сада има алтернативни правац снабдевања.

Гас из Србије већ иде у Босну и Херцеговину, односно Републику Српску, али се у оквиру овог пројекта изградње гасовода ''Турски ток'' преко Србије планира и изградња једног крака према БиХ. Већ се гради гасна електрана у Панчеву, у најави је да ће се градити још неколико, моћи ћемо да имамо и алтернативу у производњи електричне енергије. Свет се окреће од производње струје из угља због смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште и иде ка обновљивим изворима енергије, али они не могу 24 сата да снабдевају потрошаче у пуном капацитету, објашњава Путниковић за Спутњик.

На руку нам иде и чињеница да је гас појефтинио, тако да више није енергент који је прескуп за производњу струје и остаје још само да гас стигне до сваке куће, напомиње она.

Путниковић додаје да Србија, нажалост, није гасификована у потпуности, осим у Војводини, где је гасна мрежа изузетно разграната. Добар део мањих градова још нема гас, јер нису изграђени локални гасоводи, али се и о томе размишљало.

Путниковић је истакла да је добро што је прошле године кренула акција, најављена је изградња гасовода, односно гасификација целе Србије.

Отпочела је и гасификација домаћинстава, добра ствар је да они који у свој дом хоће да уведу природни гас, могу тај прикључак сада да плаћају кроз рате уз рачун ''Србијагасу''. Притом је гас појефтинио, јер је појефтинила и сирова нафта, тако да то више није енергент који је прескуп за производњу струје, истиче стручњак за енергетику.

Председник Србије најавио је да ће руски гас из „Турског тока“ у Србију бити пуштен 29. или 30. децембра, а Путниковић каже да ћемо имати гас који је јефтинији од оног који се у политичким изјавама неких европских, а поготово америчких званичника представља као алтернатива руском гасу.

Председник Вучић је јуче рекао да нико неће Србију натерати да купује скупљи гас, јер је руски гас и поуздан, стиже до нас, стизао је и током деведесетих, а јефтинији је од гаса који сада стиже до Ел-Ен-Џи терминала, рекла је Путниковић и додала да ће Србија имати и могућност да се преко Грчке и Бугарске повеже и на неки од тих терминала у гасним лукама, када конекција буде завршена, што је такође добра алтернатива.

Граде се још неки гасоводи на Балкану који ће омогућити да Србија, повезујући се са гасним системима Бугарске и Мађарске, има нове правце снабдевања, али ово је сада најбитније, јер више не зависимо од једног правца снабдевања преко Украјине и Мађарске, истакла је Путниковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести