Вучић: Гас из Турског тока у Србији 29. или 30. децембра

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће руски гас из Турског тока у Србију бити пуштен 29. или 30. децембра ове године и истакао да ће наша земља, упркос разним притисцима, наставити да увози руски гас, јер је најповољнији.
1
Фото: Tanjug
На питање новинара да ли ће америчка најављена ограничења, односно увођење санкција за коришћење гаса из Турског тока утицати на Србију, Вучић је нагласио да је за Србију руски гас одувек био најповољнији и да неће куповати скупљи гас због туђих политичких интереса.
 
"Ако ћете да нам понудите јефтинији гас, онда у реду, али нам то никада нико није понудио... А, да одустанемо од куповине руског гаса и да кажемо народу ''сада ћете да платите рекет па да имамо дупло скупљи гас...'', нити сам будала, нити ћу да понижавам земљу на тај начин", рекао је Вучић на заједничкој конференцији са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим.
 
Истакао је да је Србија спремна на разговоре, али да никада неће пристати да купује други гас ако није довољно квалитетан и јефтин као руски.
 
Вучић је истакао да Србија има одличне односе са партнерима у оквиру пројекта "Турски ток" и додао да наша земља гради свој гасовод на својој земљи, те да нико неће забранити Србији да "убацује цеви у сопствену земљу".
 
"Да плаћам рекет и да купујемо двоструко скупљи гас само зато што се то неком у свету свиђа - нећу док сам жив", подвукао је Вучић.
 
Подсетио је да је Србија и до сада користила руски гас преко Украјине и Мађарске, да је одувек био најповољнији, као и да је руски председник Владимир Путин и током "Украјинске кризе" говорио да Србија не мора да брине, јер ће наћи начине да руски гас стигне у нашу земљу.
 
Каже да када год су га Американци питали зашто Србија не увози неки други гас, он им је одговарао да нема проблем да преговара о томе да купује и гас који није руски, али да мора да буде повољан.
 
Истиче да такву понуду до сада Србија није добила.
 
"До краја године отворићемо наш гасовод, потећи ће гас, људима ће бити топло у кућама, наша индустрија ће радити, српска економија напредује и биће број један у Европи. Зато ћемо куповати оно што је у домаћем, а не страном интересу", закључио је Вучић.
 
Пренео Лаврову забринутост због ситуације у региону
 
БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим разговарао о свим кључним питањима и да му је пренео своју забринутост ситуацијом у региону.
 
„Изнео сам наше ставове око стања у региону и моју личну забринутост као председника Србије за ситуацију у региону. Надам се да ћемо сви заједно имати довољно разума, снаге, да све проблеме решавамо мирним путем, дијалогом и разговорима. То ће бити трајно опредељење Србије“, нагласио је он.
 
Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, казао да су разговарали о ситуацији у региону и свету, да је могао много да научи од једног од најискуснијих политичара у савременом свету.
 
Председник Вучић захвалио се Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.
 
“То се некако подразумева, па посебно не помињемо. Захвални смо Лаврову на личној подршцу у различитим међународним организацијама И институцијама коју пружа Србији у очувању наших виталних интереса. Чини ми се да се И ми реципрочно понашамо”, нагласио је он.
 
Вучић је казао да су се дотакли и теме коју с посебним поносом истиче, а то је да је Србија донела одлуку да чува своју војну неутралност, што је поновио пред Лавровим.
 
„То опредељење се не доводи у питање. Србија неће бити део војних блокова, већ жели сама да чува своју слободу, сама да брине о свом небу, земљи и водама », подвукао је он.
 
Вучић се захвалио Русији, посебно председнику Путину и министру одбране Шојгуу на помоћи у јачању одбрамбених капацитета.
 
Лаврову се посебно захвалио што је у време пандемије дошао у Србију, и што увек показује поштовање и искрен пријатељски однос према нашој земљи.

Увредљиво не дочекати госта, али свако бира свој пут

Александар Вучић изјавио је, поводом одбијања два члана Председништва БиХ, из редова бошњачког и хрватског народа, да се сусретну са руским министром Сергејем Лавровим, да је лако показати гордост и подићи тензије на један дан, али да од тога грађани немају ништа, а и увредљиво је према госту.

"За нас је, без обзира како и шта се дешва, увек увредљиво да не дочекамо госта на најбољи начин, али свако бира свој пут", прокоментарисао је Вучић.

Како је рекао, на аргументацију коју сам чуо као оправдање, да је Лавров говорио о војној неутралости РС, могао би да постави 50 питања на која нем одговора.

"Па, ви сваки дан говорите о евроатлантском путу, а да то нису закључци ваше земље. Није Лавров тај који је не поштује, већ ви када говорите да је КиМ независно, што није закљуцак БиХ, ниједног органа у БиХ", констатовао је Вучић и додао да Србија због тога није прекинула односе, као и ни због напада на њега у Сребреници.

Вучић је истакао да је лепо да се покаже гордост на један дан, да се на дан подигну страсти и да се народу покаже - "ми смо смо суперсила", али сутрадан, шта је народ добио од тога?

"Ја бих другачије, али они су бољи и паметнији политичари од мене. Они за своју земљу нека раде шта хоће, ми ћемо за своју шта ми хоћемо и мислимо да треба", рекао је Вучић.

Различити су приступи БиХ, Црне Горе и Србије, Србија самостално одлучује

Александар Вучић оценио је, поводом бојкота Лаврова од стране Комшића и Џаферовића, те санкција Црне Горе Русији, да су приступи Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе односу са Русијом, различити, а да је он поносан на то што Србија самостално доноси своје одлуке.

"Они боље препознају своје интересе, него ми. Различито их видимо и то је суштина слободе и независне земље да доноси сама своје одлуке. Поносан сам што Србија самостално доноси своје одлуке, што има снагу да такве проводи и у дело", нагласио је он.

Вучић је, на конференцији за штампу после разговора са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, поводом понашања два члана Председништва БиХ, казао да свако бира свој пут и да Србија увек жели госта да дочека на најбољи начин.

Он је нагласио да свако бира свој пут и казао да не разуме аргументацију коју је чуо поводом геста Комшића и Џаферовића, да је Лавров говорио о војној неутралности Српске.

Додаје да би он, Вучић, могао да постави најмање 50 питања у вези изјава чланова Председништва БиХ о путу те земље у НАТО.

„Није Лавров тај који не поштује Босну и Херцеговину, већ ви, ви који говорите да је Косово независно, а то није закљуцак ниједног органа БиХ", поручује Вучић.

"Али, ми због тога нисмо напуштали скупове, нисам прекидао контакте када сам умало убијен у Сребреници. Лепо је да покажете гордост на један дан. Људи кажу онда ''браво, ми смо супер сила''.. А, сутрадан, шта је народ добио? Ја бих се другачије понашао“, поручио је Вучић.

Што се Црне Горе и њених санкција Руској федерацији тиче, рекао је да Србија неће уводити никакве санкције.

Вучић се осврнуо и на однос према представнику српског народа у БиХ, којег је министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић упоредила са Хитлером:

"То је доказ да је у главе многих људи ушло фалсификовање историјских чињеница одавно и да многи заборављају да су Срби најстарадалнији од хитлеровске идеологије, убедљиво више него сви остали југословенски народи заједно. Чак и да није такав случај, а јесте, ви некога кога не волите поредите са човеком који је провео Холокауст...? То стварно не могу да разумем и да при томе такво поређење не наиђе ни на какву реакцију међународне заједнице. За нас то није нормално“, нагласио је он.

Вучић је указао да то, и поред свега, неће бити разлог да он нема састанак са неким из БиХ, јер мисли да је сваки разговор бољи од бежања са сусрета, иако нису сви разговори лаки.

„Да не причам како изгледају разговори са онима који траже признање Косова одмах, или са онима који говоре шта све морамо да урадимо и прихватимо да би нам рекли да смо велике демократе и да у Србији влада правна држава. То су тешки разговори, али боље је да разговарате. Не видим алтернативу разговорима", нагласио је.

Поново се осврнуо на поступак двојице чланова Председништва БиХ и илустровао шта би такво нерационално понашање значило следећом илустрацијом: "Много сам јак, па сам нестсо рекао Лаврову, а шта ћу сутра да радим када треба да извеземо јабуку, џем, брескву, добијемо гас да загрејемо домове и да раде фабрике...?".

“Различити су приступи, и БиХ има право на свој приступ, ја мислим другачије. Чак И на ово што је изречено без једне увреде, уследиће салве увреда, јер неки мисле да имају право И кажу шта пожеле а да њима не сме нико ништа да каже. Никада ни на једном састанку нисам поставио питање ''а где су ухапшени који су покушали да ме убију у Сребреници''. То је већ питање за билатералне односе”, приметио је председник Србије.

Србија ће, како је нагласио, да гради добре, веома добре односе са Русијом.

То, како је истакао, каже и у Вашингтону, Бриселу, иако није лако да каже И да слуша све коментаре после тога.

Али додаје, исто тако каже да Русији да је Србија на европском путу.

„Политика искрености и истине најбоља је политика, јер једино тада можете да погледате сваког у очи“, подвукао је Вучић.

Пренео је да је са Лавровим разговарао о ситуацији у Европи, и свему што је повезано са позицијом Србије.

На питање да ли му је Лавров пренео како Москва види међународну геостратешку ситуацију, посебно везано за регион, питање тзв. Косова и статус Српске, каже да је добио "важне информације од Лаврова", које ће нам омогућити да из једног другачијег угла, на објективнији начин, сагледамо ситуацију у којој се налази наша земља.

“Трудимо се да та знања и сазнања Лаврова увек искористимо у најбољем смислу за напредак Србије”, закључио је он.

Детаљан разговор о суштинским и дубинским односима

Александар Вучић пренео је да је са министром спољних послова Русије имао детаљан и темељан разговор о свим суштинксим и дубинским односима, пре свега билатералним између две земље, који су, како је рекао, наглашено пријатељског карактера.

"Потврдили смо стратешко опредељење обе земље да на пријатељским и основама изузетног узајамног поштовања насатимо да развијамо и, свуда где је могуће, побољшавамо односе у различитим сферама друштвеног живота", рекао је Вучић.

Према његовим речима, разговарали су о билатералним односима, од енергетике до војнотехничке сарадње, о економији, заједничкој изградњи инфраструктурних објеката које руске компаније граде у Србији, до сарадње у области пољопривреде.

"У свим областима је наша сарадња добра. Руске железнице раде на изградњи диспечарског центра, на деоници Нова Пазова-Нови Сад, раде на пројектној документацији до црногорске границе. Радили смо ''балкански ток'' са руском компанијом и верујем, пре краја године видеће се фасцинантни резултати", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести