Подршка компромису са Приштином, ЕУ да савлада "саботажу" ЗСО

БЕОГРАД: Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је Русија заинтересована да ЕУ као посредник у дијалогу постигне практичне резултате, али да се они реализују непристрасно и да се савлада, како је рекао, саботажа коју Приштина чини на поштовању споразума, укључујући формирање Заједнице српских општина.
1
Фото: Tanjug
Русија се, поновио је, залаже за поштовање Резолуције 1244, која треба да буде темељ тражења свих договора са Приштином.
 
"Наш став је непромењен, ми смо за тражење компромиса, али само оног који одговара Србима, а не оним тенденцијама које желе конфронтације у региону", поручио је Лавров после састанка са Вучићем.

Фото: Tanjug
Поздрављамо балансирану политику и војну неутралност
 
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас у Београду да поздравља балансирану спољну политику Србије и њену политику војне неутралности, која је од посебног значаја за регион.
 
"Поздравили смо још једном избалансирану политику српског руководства, које је усмерено ка вођењу једнаких и узајамно корисних односа са свима, што је и у темељу руске спољне политике. Поздравили смо посвећеност Београда, још једном потврђену од стране председника Вучића, политичи очувања војне неутралности, одустајањем од придруживања антируских санкција, без обзира на то ко их уводи", нагласио је Лавров на конференцији за медије након састанка са председником Србије Александром Вучићем.
 
Сигуран је, како каже, да политика војне неутралности Србије помаже да се промовише мир и стабилност на Балкану.
 
"И да се супротстављамо другим тенденцијама, које желе да се повећа конфронтација у најважнијем региону, који је много страдао током историје", навео је Лавров.
 
Подсећа да се обележава и 25 година од постизања Дејтонског споразума и да се Русија залаже за поштовање принципа Дејтона, а то је једнакост три конститутивна народа и постојање два ентитета - Републике Српске и БиХ.
 
Када је реч о КиМ, каже:
 
"Залажемо се за поштовање Резолуције 1244 и да буде у темељу тражења сваких могућих договора. Нагласили смо заинтересованост у томе да улога ЕУ као посредника има практичне резултате и да се реализује непристрасно и да савлада отворену саботажу од стране Приштине за све договоре који су били постигнути, међу којима је и договор о формирању Заједнице српских општина".
 
Лавров истиче да став Русије остаје непромењив, а то је да треба тражити компромис на основу Резолуције 1244 и да ће подржати само одлуку која одговара и Србима.
 
 
Посвећени договорима постигнутим на највишем нивоу
 
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да је пренео председнику Србије Александру Вучићу поздраве руског председника Владимира Путина и поруку да је Русија посвећена реализацији свих договора који су постигнути са Србијом на највишем нивоу.
 
Лавров је захвалио Вучићу на пријему делегације Русије на тако високм нивоу и традиционалном српском гостопримству.
 
"Преговори су били садржајни, размотрили смо читаву лепезу билатералних односа и отворених питања у Европи и свету. Потврдили смо посвећеност договорима постигнутим на највишем нивоу и јачању стратешког партнерства у свим областима које укључују политички дијалог, економску и војно - техничку сарадњу".
 
Министар спољних послова Русије наводи да су у Москви високо оценили учешће Вучића у Москви поводом обележавања 75 годишњице победе у Другом светском рату.
 
Још једном је поручио да су недопустиви покушаји да се ревидира историја и да се оправадају нацисти.
 
Церемонија преноса пламена вечне ватре из Москве са гроба незнаног војника код Кремља на Спомен-гробље ослободиоцима Београда, што је још једна потврда духовног јединства руског и српског народа.
 
Лавров каже да је са Вучићем разговарао и расту еконмске сарадње и спољнотрговинским везама,додајући да су претходне недеље међудржавни комитети за сарадњу у Москви разрадили конкретне смернице за сарадњу у области енергетике, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и питањима дигитализације и технологије, као и мировној употреби нуклеарне енергије.
 
Како је рекао, на састанку је потврђено заједничко настојање да се активира додатна сарадња у борби против короне, где Русија има одлично искуство.
 
"Наши стручњаци су у сталном контакту са Србијом по свим питањима око вакцине", додао је он.
 
Лавров наводи да високо цене пријатељски дијалог између српске и руске православне цркве и заједничку одбрану православља и вековних духовних канонских начела.
 
Нагласио је да је Храм Светог Саве симбол духовног јединства два народа.
 
Комшић и Џаферовић бојкотовали по налогу неких спољних снага
 
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је вечерас да су хрватски и бошњачки члан Председништва БиХ раније данас бојкотовали сусрет са њим по нечијем налогу, изражавајући интересе неких спољних снага.
 
Лавров је рекао да је он разменио мишљења са српским пријатељима у БиХ.
 
"Инцидент који сте поменули није суштински за став Русије за развој односа са народима БиХ. А, политичари који су донели ту одлуку, мислим да нису самостални, очигледно раде по нечијем налогу и вероватно изражавају интересе не већине својих бирача, него интересе спољних снага, које нису заинтересоване за развој не руско-босанских или српских односа, него уопште за то да земље Западног Балкана реализују своје право на изградњу узајамно корисне сарадње са свим спољним партнерима", рекао је Лавров.
 
Он је подсетио да је бивша шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, пре неколико година, када је делегација Русије долазила на Балкан, укључујући и БиХ, рекла да је то зона интереса ЕУ и да други, укључујући Русију, немају ту шта да раде.
 
"То је филозофија дубоко укорењена у више европских земаља, још од колонијалних времена. Не можемо да урадимо ништа по том питању, али је неопходно супротстављати се том неприхватљивом приступу и менталитету", рекао је Лавров.
 
Чланови Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, бојкотовали су сусрет са Лавровим, образлажући то тиме да руски званичник није поштовао институције и Устав БиХ.
 
Вучић: Увредљиво не дочекати госта, али свако бира свој пут
 
Вучић је вечерас, поводом одбијања два члана Председништва БиХ, из редова бошњачког и хрватског народа, да се сусретну са руским министром Сергејем Лавровим, да је лако показати гордост и подићи тензије на један дан, али да од тога грађани немају ништа, а и увредљиво је према госту.
 
"За нас је, без обзира како и шта се дешва, увек увредљиво да не дочекамо госта на најбољи начин, али свако бира свој пут", прокоментарисао је Вучић.
 
Како је рекао, на аргументацију коју сам чуо као оправдање, да је Лавров говорио о војној неутралности РС, могао би да постави 50 питања на која нем одговора.
 
"Па, ви сваки дан говорите о евроатлантском путу, а да то нису закључци ваше земље. Није Лавров тај који је не поштује, већ ви када говорите да је КиМ независно, што није закључак БиХ, ниједног органа у БиХ", констатовао је Вучић и додао да Србија због тога није прекинула односе, као и ни због напада на њега у Сребреници.
 
Вучић је истакао да је лепо да се покаже гордост на један дан, да се на дан подигну страсти и да се народу покаже - "ми смо смо суперсила", али сутрадан, шта је народ добио од тога?
 
"Ја бих другачије, али они су бољи и паметнији политичари од мене. Они за своју земљу нека раде шта хоће, ми ћемо за своју шта ми хоћемо и мислимо да треба", рекао је Вучић.

Посвећени договорима постигнутим на највишем нивоу

Сергеј Лавров изјавио је да је пренео председнику Србије Александру Вучићу поздраве руског председника Владимира Путина и поруку да је Русија посвећена реализацији свих договора који су постигнути са Србијом на највишем нивоу.

Лавров је захвалио Вучићу на пријему делегације Русије на тако високм нивоу и традиционалном српском гостопримству.

"Преговори су били садржајни, размотрисли смо читаву лепезу билатералних односа и отворених питања у Европи и свету. Потврдили смо посвећеност договорима постигнутим на највишем нивоу и јачању стратешког партнерства у свим областима које укључују политички дијалог, економску и војно - техничку сарадњу".

Министар спољних послоав Русије наводи да су у Москви високо оценили учешће Вучића у Москви поводом обележавања 75 годишњице победе у Другом светском рату.

Још једном је поручио да су недопустиви покушаји да се ревидира историја и да се оправадају нацисти.

Церемоња преноса пламена вечне ватре из Моксве са гроба незнаног војника код Кремља на Спомен-гробље ослободиоцима Београда, што је још једна потврда духовног јединства руског и српског народа.

Лавров каже да је са Вучићем разговарао и расту еконмске сарадње и спољотрговинским везама,додајући да су претходне недеље међудржавни комитети за сарадњу у Москви разрадили конкретне смернице за сарадњу у области енергетике, саобраћаја, пољопрвиреде, индустрије и питањима дигитализације и технологије, као и мировној употреби нуклеарне енергије.

Како је рекао, на састанку је потврђено заједничко настојање да се активира додатна сарадња у борби против короне, где Русија има одлично искуство.

"Наши стручњаци су у сталном контакту са Србијом по свим питањима око вакцине", додао је он.

Лавров наводи да високо цене пријатељски дијалог између српске и руске православне цркве и заједничку одбрану православља и вековних духовних канонских начела.

Нагласио је да је Храм Светог Саве симбол духовног јединства два народа.

Србија суверена држава, поштујемо њене принципе

Србија је суверена држава и Русија поштује њено настојање да развија узајамно корисне односе са свим спољним партерима, изјавио је вечерас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

На питање у вези са руским интересом у Србији и да ли су такве поруке запада реалне или су средство притиска на Београд, Лавров је истакао:

"Србија је суверена држава и поштујемо настојање Србије и српског руководства да развија једнаке и узајамно корисне односе са свим спољним партнерима који су за то заинтересовани".

Како је рекао, целокупно стратешко партнерство између Москве и Београда су грађени уз пуно поштовање тог принципа српских пријатеља.

"Другачији приступ не одговара реалности савременог света и није умесно", додао је Лавров на прес конференцији са председником Александром Вучићем.

Лавров Дачићу: Србија увек може рачунати на подршку Русије

Србија увек може да рачуна на подршку братске Русије у међународној арени, посебно у вези са питањем Косова и Метохије, поручио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

Лавров је честитао Дачићу ступање на нову дужност и пожелео му пуно успеха у даљем раду, уз наду да ће и на новој функцији наставити да доприноси развоју братских и пријатељских веза између две земље, саопштено је из парламента.

Министар Лавров пренео је поздраве председника Државне Думе Вјачеслава Володина и председнице Савета Федерације Валентине Матвијенко и њихове позиве упућене председнику Народне скупштине да ускоро посети Москву.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић се захвалио на срдачним честиткама и рекао да му је велика част што дочекује свог дугогодишњег колегу, али и пријатеља у дому највишег представничког тела Републике Србије.

Истакао је чињеницу да је ово друга посета Сергеја Лаврова од почетка пандемије изазване вирусом ковид-19, што је несумњиво одраз одличних односа између Србије и Русије.

Председник Скупштине искористио је прилику да још једном захвали Руској Федерацији на снажној подршци коју пружа Србији на међународном плану, посебно у вези са питањем Косова и Метохије.

Захвлио је и на помоћи коју је Руска Федерација пружила и наставља да пружа Србији у борби са корона врисуром.

Дачић је изразио уверење да ће постојећи стратешки односи наставити да се унапређују на свим нивоима, истичући спремност да на новој функцији својим личним доприносом додатно ојача сегмент парламентарне сарадње између две земље.

Информисао је саговорника да је у Народној скупштини већ формирана Посланичка група пријатељства са Русијом, која броји 145 чланова и која је спремна да настави да сарађује са својим колегама како у Државној думи, тако и у Савету федерације.

Министар Лавров је истакао да његова посета у време пандемије доказ снажних пријатељских односа између Руске Федерације и Републике Србије.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести