Србија у повољној позицији са финансирањем на почетку 2020.

БЕОГРАД: Србија је у повољној позицији када је реч о финансирању на почетку године, што се види на основу резерви које се налазе на солидном нивоу од 9,5 одсто бруто домаћег прозивода (БДП), оцењују аналитичари аустријске Ерсте групе у новој флеш анализи српске економије.
obveznice
Фото: Youtube Printscreen

"Захваљујући поновном отварању постојеће еврообвезнице са доспећем 2029. и прикупљању додатних 550 милиона евра у новембру 2019. године, највећи део предстојећег износа од 1,5 милијарде долара за откуп у фебруару већ је откупљен, и преостало је да се покрије само 210 милиона долара", истиче се у анализи.

Слично као и прошле године, календар Министарства финансија, како се додаје, указује на прилично интензивне активности у првом кварталу.

"Упркос чињеници да у првом кварталу доспевају хартије у динарима и еврима вредне 333 милиона евра, износ планираних емисија је 2,5 пута већи, с тим да је план да скоро две трећине емисије буду хартије деноминоване у динарима, што потврђује посвећеност Министарства динаризацији", констатују финансијски експерти Ерсте групе.

Поводом инфромације да Србија, након успешног изласка на међународно тржиште дуга 2019. године где је прикупила 1,55 милијарди евра, разматра још једну емисију еврообвезнице ове године у вредности до две милијарде евра, у Ерстеу процењују да ће, због предстојећих парламентарних избора, то бити реализовано тек у другој половини 2020.

"Поред тога, уколико услови финансирања на међународним тржиштима остану повољни, не бисмо се изненадили уколико би Влада одложила емисију еврообвезница за крај ове или почетак следеће године, након нове процене рејтинга земље, пошто се ради на достизању инвестиционог рејтинга", наводе аналитичари ове банке.

Инвестициони рејтинг земље би, наглашавају, створио могућност за укључивање нове групе инвеститора, који искључиво улажу у дугове земаља са инвестиционим рејтингом.

"Последично, то би подразумевало и веће поверење при улагању у Србију, ниже и стабилније нивое приноса, већу ликвидност која прати инструменте за улагање, ужи спред при одређивању цена, као и нова дугорочнија издања инструмената државног дуга".

У анализи се такође оцењује да је Народна банка Србије сада у доброј позицији.

Из Ерстеа подсећају да је НБС, узимајући у обзир постепене али константне притиске у правцу апрецијације динара, ниску инфлацију и стабилна макроекономска кретања, три пута смањила референтну стопу прошле године, на 2,25 одсто, и додају да не очекују да ће кључна камата бити промењена у првом кварталу 2020, али да виде простор за њено додатно смањење у наставку године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести