Српски гејмери почињу продају преко Гугл продавнице

БЕОГРАД: Најновији потез компаније Гугл, која је омогућила коришћење своје трговинске платформе уз Google Merchant Account (налог) за подручје Србије, имаће велики значај за српске програмере и тимове који се баве развојем мобилних игара.
gugl
Фото: Tanjug (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File)

На овај начин ће и ИТ фирме из наше земље бити у могућности да широм света наплате своје сервисе и производе доступне на Гугл продавници, закључак је српских гејмера.

Увођењем ове услуге за нашу земљу, домаћим програмерима омогућено је да се на Google Play продавници региструју као "Трговци", односно да отворе налог преко кога би на тој платформи продавали своје дигиталне производе и апликације, као и одређене додатне садржаје у оквиру тих апликација, на пример додатке за игрице и слично.

Ову информацију потврдили су за Блиц Бизнис и у компанији Гугл.
Током прошле године радили смо на проширењу листе земаља из којих Андроид програмери могу да продају своје производе. Од ове недеље програмери у Србији могу да продају апликације и производе у оквиру апликација (in-app) на Google Play-u, користећи своје локалне банковне рачуне за плаћања, наводе из Гугла.

Даље објашњавају да сви програмери који развијају Андроид апликације и желе да почну да их продају могу да креирају и подесе нови Google Play налог.

Након што аплоадују своје апликације, могу поставити цену у било којој валути доступној купцима, објавити их и затим примати исплате и финансијске податке у локалној валути, кажу из "Гугла" за овај лист.

До сада је било могуће направити налог из Србије, са српском адресом, само за потпуно бесплатне апликације, а једини начин монетизације за домаће девелопере био је кроз рекламе. Због ове компликације неки од српских програмера били су регистровани као физичка лица са својим личним рачунима, док су неки други своје фирме отварали у другим земљама.

Никола Чавић, председник и оснивач Асоцијације индустрије видео игара Србије, подсећа да се на Google Play Store-u налази преко 3 милиона апликација и игара.

Дакле, говоримо о једној платформи која је изузетно развијена и својим корисницима нуди најшири могући спектар дигиталних производа и сервиса, односно апликација. Од апликације за Фејсбук, апликације за слушање музике, до најновијих мобилних игара. У складу са тим, и српски програмери су ангажовани у разним пољима и креирају садржај за разне групе корисника, наводи саговорник листа.

Чавић истиче да се, с обзиром на то да су мобилне игре међу најпопуларнијим апликацијама које постоје, и у Србији у ИТ заједници издваја велики број компанија и тимова који се бави развојем мобилних игара и који то раде веома успешно.
Ова промена ће много утицати на све њих, а пре свега на све нове компаније које тек треба да настану, јер ће им омогућити да послују из Србије и да ресурсе које би до сада улагали у избегавање правних препрека, уложе у развој производа и компаније.

Овим се омогућава свим српским програмерима и компанијама које се баве производњом мобилних игара и апликација да их од сада наплате путем Google Play Store платформе, истиче наш саговорник и додаје да је до сада из Србије било могуће објавити искључиво бесплатне апликације.

Према његовим речима, сви они који су хтели да остваре приходе кроз наплаћивање премиум цене или кроз наплаћивање виртуелних валута или сервиса унутар апликације били су приморани да отварају фирме или налазе партнере у другим земљама како би превазишли ту препреку. Уз ову промену, то коначно постаје могуће у Србији, као што је до сада био случај у већини других земаља, наглашава Никола Чавић.

Како је Влада Србије навела у свом саопштењу, овај значајан резултат постигнут је захваљујујући преданом раду владе, Народне банке Србије и организације српских предузетника "Serbian Entrepreneurs" из Сан Франциска. Тим поводом премијерка Ана Брнабић поручила је да је веома важно за домаћи ИТ сектор да ово питање буде решено, јер ће компаније из Србије од сада управо путем Google Play Store имати приступ тржишту целог света.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести