Станић: Привреди треба помоћ да преброди ново затварање

Бојан Станић истиче да је у целој причи око епидемије и економије неопходно сачувати популацију, јер подаци Републичког завода за статистику показују да је негативни природни прираштај овог јануара значајно погоршан у односу на јануар 2020. године.
privredna komora srbije
Фото: PKS

БЕОГРАД: Додатно затварање привреде отежаће њено пословање, угрозити ликвидност фирми, тиме и радна места, али очекујемо да ће привреда успети да превазиђе проблеме за шта ће бити потребна додатна помоћ државе, каже поводом нових мера кризног штаба помоћник директора за стратешке анализе Привредне коморе Србије Бојан Станић.

Та додатна помоћ ће, према његовим речима, морати да се усмери ка најугроженијим делатностима, посебно оним које су сада ограничене новим мерама затварања.

Станић истиче да је у целој причи око епидемије и економије неопходно сачувати популацију, јер подаци Републичког завода за статистику показују да је негативни природни прираштај овог јануара значајно погоршан у односу на јануар 2020. године.

"Зато мора да се омогући да се ова криза преброди са што мање људских жртава. Неопходно нам је стрпљење и додатна подршка државе привреди", каже он.

Као позитивно наводи то што имамо трећи пакет помоћи који је селективнији и усмерен на најугроженије секторе али и да се новим затварањем ствара додатни недостатак средстава за преброђавање кризе и очување економског потенцијала.

На питање, колико је четврти пакет помоћи реалан, он каже да је овде решење на страни фискалне политике.

То, како наводи, значи већа давања државе и додатно задуживање, али добро је, додаје, што су трошкови задуживања на глобалном нивоу и даље ниски и што то не представља велико додатно оптерећење за државу.

Додаје да је у таквим условима држави лакше да позајми за финансирање губитака привреде, дакле да даје, да би касније добила много више кроз порезе и очекивани привредни раст.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести