Стевановић: Четири приоритета Министарства привреде у 2019.

БЕОГРАД: У 2019. години Министарство привреде фокусираће се на питање приватизације и стечаја, инвестиције, сектор малих и средњих предузећа и наставак реализације инфраструктурних пројеката, најавио је данас државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.
dragan stevanovic, tanjug video
Фото: Драган Стевановић, фото: Танјуг (Видео)

На констатацију да је 2019. година за привреду Србије била најбоља у протеклих 10 година, а да економисти најпозитивније оцењују приватизацију РТБ Бор, Стевановић је рекао да ће се Министарство привреде трудити да исти тренд задржи ове године, појача интензитет и руководи се истим стварима. 

Он је додао да због спектра надлежности које су под контролом Министарства привреде, не може да каже да ће оно имати један приоритет, већ ће се трудити да четири ствари "истовремено и паралелно" обавља. 

Као један од та четири приоритета најавио је питање приватизације где је, како је навео, направљен највећи искорак у 2018. години, и додао да ће се радити и на афирмацији стечаја.

"Крајем године смо дефинисали неколико подзаконских аката, односно изменили смо Закон о стечају и дефинисали неке подзаконске акте. Чини ми се да ћемо у наредној години овај поступак стечаја у Србији да убрзамо", рекао је Стевановић. 

Као други приоритет навео нова улагања, за која је рекао да су важна за Србију. 

"У претходној години имали смо 39 одобрених пројеката, од тога потписана 24 уговора. Оно што је јако значајно је да су 13 домаћа предузећа, а 11 страни инвеститори", рекао је Стевановић истакавши да је кроз уговоре, који су потписани у 2018, обезбеђено 10.759 нових радних места у Србији. 

Тећи приоритет Министарства привреде је, према речима Стевановића, сектор малих и средњих предузећа. 

"Ту смо неке механизме и финансијске апарате које стављамо на располагање овом сектору унапредили додатно, појефтинили кредите које ћемо ставити на располагање привредницима. Оно што је јако важно је да смо административне процедуре, неопходне за поступак апликације, додатно поједноставили", истакао је он. 

Стевановић је најавио и да верује да ће скоро две милијарде динара ове године бити стваљено на располагање привреди, односно сектору малих и средњих предузећа. 

Као четврти приоритет, он је навео наставак реализације инфраструктурних пројеката. 

"Имамо у овој години негде око 68 инфраструктурних пројеката најширег спектра, које ћемо реализовати кроз два програм - један који спроводимо са ЕИБ-ом, а један је наш домаћи, који спроводимо у области инфраструктурног опремања индустријских зона", рекао је Стевановић. 

Он је додао да је укупна вредност пројеката нешто мање од четири милијарде динара, док ће Министарство привреде издвојити милијарду и 600 милиона динара. 

"Мислим да ћемо 2019. годину моћи да опишемо овако како сте описали и 2018, ако не исто, биће боље", најавио је Стевановић. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести