Стицање Комерцијалне подигло добит НЛБ групе на 268,9 милиона евра

Нето добит НЛБ групе за 2020. годину износи 268,9 милиона евра, на шта је снажно утицало стицање Комерцијалне банке с нето позитивним ефектом од 137 милиона евра
nlb banka
Фото: Ilustracija

ЉУБЉАНА/БЕОГРАД: Нето добит НЛБ групе за 2020. годину износи 268,9 милиона евра, на шта је снажно утицало стицање Комерцијалне банке с нето позитивним ефектом од 137 милиона евра, саопштено је данас на онлајн презентацији пословних резултата словеначке банкарске групе.

Представљајући неревидиране пословне показатеље, челници НЛБ групе су оценили да је, упркос изазовима пандемије ковид-19 и последичне економске хибернације, прошла пословна година била врло солидна, при чему су се основни приходи од кредитирања, накнада и провизија брзо вратили на ниво пре пандемије.

Ако се изузме позитиван утицај аквизиције Комерцијалне банке, добит НЛБ-а износила би 141,3 милиона евра.

Укупан прошлогодишњи нето оперативни приход Групе износио је 504,5 милиона евра, и мањи је за 2,0 посто у односу на 2019. годину. Добит пре ревалоризације и резервисања износила је 210,5 милиона евра, што је за само 1,0 проценат ниже него претходне године, чему су допринели једнократни приходи од продаје фирме НЛБ Вита и дужничких хартија од вредности.

На конференцији за новинаре је такође речено да је преузимањем Комерцијалне банке крајем децембра 2020, биланса стања Групе повећан за 4,3 милијарде евра, чиме је укупна актива НЛБ-а порасла на скоро 20 милијарди евра.

Из НЛБ-а су поручили да имају врло амбициозне планове у Србији, чија је економија, како је речено, у одличном стању с најмањим падом бруто домаћег производа у пандемијској години од само 1,5 посто, и чије тржиште има велики потенцијал.

Водећи људи НЛБ-а очекују да процес реструктурирања и потпуног интегрисања Комерцијалне банке у словеначку банкарску групу буде завршен током 2022. године, и оцењују да је овом аквизицијом НЛБ на путу да постане водећа финансијска институција у региону Југоисточне Европе.

Предвиђају да ће позитиван синергијски ефекат припајања Комерцијалне банке износити око 20 милиона евра годишње од 2023. надаље.

Похвалили су се чињеницом да је 90 одсто сервиса НЛБ-а у Словенији доступно онлајн и најавили увођење напредних решења за услуге и у Комерцијалној банци, новој чланици НЛБ породице.

За покриће очекиваних губитака у кредитном потфолију Комерцијалне банке, како је речено, издвојено је 13,4 милиона евра.

Група је прошле године спроводила врло строгу дисциплину у погледу пословних расхода, смањивши трошкове за 4,0 посто на годишњем нивоу, у укупном износу од 293,9 милиона евра, чиме је однос трошкова и прихода доведен на 58,3 посто.

Адекватност капитала Групе износи 16,6 процената. Из добити за 2020. годину издвојено је 92,2 милиона евра за исплату дивиденди.

На конференцији је откривено да НЛБ група има амбиције за даље ширење у региону, при чему је поменуто потенцијално преузимање или партнерство с неком банком у Албанији, а о томе ће се, наглашено је, одлучивати промишљено, опрезно и мудро.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести