СУБВЕНЦИЈА ЕКОЛОШКИ ПРИХВАТЉИВИХ ВОЗИЛА Ко купи електрични аутомобил, од државе добије до 5.000 евра

И ове године ће грађани Србије који се одлуче за куповину електричних и хибридних возила моћи да рачунају на подршку државе.
D
Фото: Pixabay.com

Влада Србије обезбедила је с­уб­ве­нције за куповину еколошки прихватљивијих возила, на електрични и хибридни погон, и усвојена је Уредба о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила на електрични погон. Субвенције су остале у истом појединачном износу као и прошле године, али је Министарство заштите животне средине за ову подршку ове године определило готово милион евра мањи износ него лане. Тако је за ову годину за куповину возила на електрични и хибридни погон планирано издвајање 1,45 милиона евра, што је 170 милиона динара, док је прошле године тај износ био 2,5 милиона евра, односно 294 милиона динара. Субвенцију могу да добију грађани, предузетници и компаније. За куповину возила одобрава се подршка од 2.500 до 5.000 евра, а захтеви се подносе Министарству заштите животне средине закључно са 31. октобром.

По речима министарке заштите животне средине Ирене Вујовић, министарство је средства за подршку приликом куповине електричних возила обезбедило као једну од мера за унапређење квалитета ваздуха и животне средине.

Захтеви се подносе Министарству заштите животне средине закључно са 31. октобром
Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

− Средства која смо наменили за ову годину биће додељивана на основу пристиглих и уредних захтева грађана и привреде, све док се не утроши укупан износ или најкасније до 31. октобра − рекла је Ирена Вујовић. − Уколико се покаже да интересовање грађана и привреде знатно премашује износ који смо наменили за ову годину, потрудићемо се да обезбедимо додатна средства за субвенције за куповину нових електричних возила.


Потребно укључити и плаг-ин хибриде

Владина уредба о субвенционисању куповине нових возила искључиво на електрични погон добра је вест, али је са становишта позитивног утицаја на животну средину потребно укључити и плаг-ин хибриде, погодне за коришћење у градским срединама, где је и највеће загађење − саопштено је из Српска асоцијација увозника возила. Из ове организације је указано и да анализа утрошка средстава субвенција говори о растућем интересовању грађана и привреде за ову врсту подршке.


Подшка за куповину електричних возила је мера подстицаја која постоји у многим државама како би се смањио број возила која као погонско гориво користе фосилно гориво и то је, без сумње, утицало на то да ових возила има све више. Електрична и хибридна возила скупља су од класичних и свака врста помоћи приликом куповине много значи. Та возила се више купују и возе у земљама у којима је стандард висок. У Европи је, процентуално, највише електричних аутомобила у Норвешкој − више од  15  одсто од укупног броја возила, у Холандији, Данској, Шведској, Исланду − око два одсто, а у Немачкој 1,3 одсто.

И у Србији је све више оваквих возила па је сада  нешто више од 2.100 електричних и око 17.000 хибридних. То је веома мали проценат од око 2.900.000  укупног броја возила колико их у Србији има, али је од 2017. године до сада број ових возила у саобраћају знатно већи, а извесно је, кажу стручњаци, да је повећању броја допринеле субвенције. Године 2020. уз коришћење државних субвенција купљено је 112 електричних и хибридних возила, 2021. године 446, а 2022. године − 625 возила.

Д. Млађеновић

1,45 милиона евра, односно 170 милиона динара државна субвенција

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести