Швајцарска "одмрзла" 3,4 милијарди франака руске имовине

ЦИРИХ: Швајцарска влада је објавила данас да замрзнута руска имовина у тој земљи износи 6,3 милијарде швајцарских франака (6,33 милијарде долара), преноси Ројтерс и додаје да је Швајцарска "одмрзла" укупно 3,4 милијарде франака привремено блокиране руске имовине.
y
Фото: Pixabay.com

Мајска цифра је, према рачуници британске агенције, мања за 1,2 милијарде франака него 7. априла, када је Швајцарска пријавила износ од око 7,5 милијарди франака замрзнуте руске имовине, при чему је владин званичник Ервин Болинџер указао да су блокирана средства тада смањена за 2,2 милијарде франака. То значи да је Швајцаеска деблокирала укупно 3,4 милијарде долара руских средстава, од марта када су уведене санкције Москви због напада на Украјину..

„Не можемо да замрзнемо средства ако немамо довољно основа", рекао је новинарима Болинџер, високи функционер у Државно секретаријату за економске послове (СЕЦО) која надгледа примену санкција.

Швајцарска, популарна дестинацију московске елите и место за чувања руског богатства, налази се под појачаним притиском да брже идентификује и замрзне имовину више стотина Руса који су под санкцијама.

Хелсиншка комисија у САД, тело које финансира влада и које се бави питањима безбедности, сарадње и људским правима у Европи, почетком маја је прозвала Швајцарску као „водећег помагача" руског председника Владимира Путина и његових пријатеља, који, како је навела комисија, користе „швајцарске законе о тајности да би сакрили и заштитили приходе стечене злочинима“.

Швајцарска влада је на "најоштрији могући начин" одбацила те оптужбе, а председник те земље Игнацио Касис је у телефонском разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном затражио од владе САД да "одмах коригује ову обмањујућу слику" о Швајцарској, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести