Сватови напунили ресторане и хотеле до октобра

НОВИ САД: Мада су већ неколико месеци дозвољена окупљања већег броја гостију у ресторанима и хотелима, прославе попут свадби, крштења и рођендана још нису достигли обим који је био 2019 године, пре избијања ковид-19.
vencanje, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Свадбене сале јесу заузете и нема слободних термина све до октобра па се стиче утисак да угоститељима посао иде као никада раније, али није тако. Број гостију на свадбеним весељима мањи је за четвртину у односу на пре пандемије па се може рећи да је обим посла у ресторанима и хотелим тек за око 30 одсто повећан у односу на период пре коронавируса, изјавио је за “Дневник” председник Удружења ивент индустрије Србије Бошко Бубања.

Као главни разлог зашто је тако, Бубања наводи повећање трошкова за закуп сала и за мени.

Очекује се да угоститељски објекти тек 2023. и 2024. године достигну обим посла из 2019. године јер се планиране прославе током ковид-19 сада коригују и праве са више од 25 одсто мањим бројем гостију због виших цена. Сада је просечан број гостију на свадбама око 170 званица, а пре коронавируса свадбена весеља су се у просеку правила са 210 особа. По госту су тада младенци требали да издвоји 30 до 35 евра за једну особу, а сада младенцима треба по званици 40 до 50 евра, казао је Бубања.

По његовим речима, ресторини и хотели су углавном сви резервисани до средине октобра, с тим што постоји могућност да се из неког оправданог разлога весеље откаже и појави слободан термин. Тек од новембра у ресторанима и хотелима ће бити места за нове догађаје.

Бубања каже да се, за разлику од ресторана и хотела, опоравак осећа у већој мери у салонима венчаница, јер салони могу да продају - изнајме више венчаница за исти термин, док, рецимо, у ресторанима се не може истовремено организовани више свадбених весеља или других прослава.

И декоратрима сада посао иде боље јер могу истовремено да украсе више простора у више објеката.


У Новом Саду све пуно

Чланица Управног одбора Удружења угоститеља Новог Сада Кармен Кривокапић напомиње да су сале за свадбе у Новом Саду све закупљене до октобра, али да место може да се нађе у објектима за прославе мањег обима, за двадесетак гостију.

Посла имамо и полако се враћамо у време пре избијања ковид-19, али немамо радне снаге. Тренутно ниједан угоститељски објекат у граду нема довољно радника, јер недостају сви кадрови, навела је Кармен Кривокапић.


Бубања истиче да ће се на крају године знати резултати колико се ивент индустрија оправила јер тренутно највише има свадбених весеља док корпоративних догађања од априла до сада није било у броју као пре избијања пандемије.

Очекујемо да тек у децембру предузећа почну да заказују новогодишње коктеле јер током лета се нису ни заказивали пословни скупови. И прославе матуре током маја нису била организовано у обими као ранијих година док се није појавила пандмеија. Било је уприличено свега 50 одсто матурских вечери, навео је Бубања.

Међутим, менаџери у салонима венчаница истичу да, иако је посао кренуо, не иде као пре короне. Венчанице се измајмљују више него што се купују нове. Тако је било и раније, али је сада обим посла мањи за 20 одсто.

То је зато што се, уместо свадби, праве мања породична окупљања, где није неопходно да млада буде у венчаници.

У салонима напомињу да цене нису мењали и да изнајмљивање венчанице кошта, у зависности од модела, од 350 до 400 евра.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести