Све трговине добро снабдевене, не треба правити залихе

БЕОГРАД:  Све трговине у Србији уредно су снабдевене основним животним намирницама које су у потпуности доступне потрошачима и нема потребе за стварањем залиха, поручено је после састанка министра трговине Расима Љајића и председника ПКС Марка Чадежа са представницима националних трговинских ланаца.
idea market
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

На другом састанку су били представници ланаца који послују на територији целе Републике Србије - Делез, Меркатор, Лидл, Универекспорт, Гомекс, ДТЛ, Аман и ДИС.

Представници трговинских ланаца су указали да не постоји потреба да потрошачи стварају залихе намирница, јер се рад и снабдевање одвијају неометано, а сви њихови капацитети су адекватно припремљени за потенцијалну повећану тражњу за одређеним групама производа.

Министар Љајић указао је на важност пуне и редовне комуникације између министарства, ПКС Србије и трговинских ланаца ради што боље координације у тренутним околностима. Он је додао да је Влада Србије спремна да чује мишљења и потребе домаћих трговинских ланаца, као и искуства иностраних који послују у Србији, а имају продајне објекте у европским земљама где је повећан број оболелих.

Председник ПКС Марко Чадеж је нагласио да трговински ланци који послују на домаћем тржишту преко Привредне коморе Србије у сваком тренутку могу да се информишу о свим прописаним процедурама и препорукама које предвиђају надлежна државна тела у актуелној ситуацији.

„ПКС је на располагању представницима трговинских ланаца за свако питање и евентуалну недоумицу у тренутним околностима. На редовним недељним састанцима наставићемо да пратимо ситуацију", истакао је Чадеж, саопштила је ПКС.

Обрад Поповић, председник Групације трговаца прехрамбеном робом ПКС и директор „Домаћег трговинског ланца ДТЛ" рекао је да ланац снабдевања од добављача ка малопродајним објектима функционише редовно што значи да не постоји потреба за стварањем додатних залиха артикала који се налазе у продавницама робе широке потрошње.

„Договорили смо се да се сваке недеље састајемо на овом нивоу и да размењујемо актуелне информације", рекао је Поповић.

У изјави за Тањуг Поповић је рекао да је попуњеност рафова редовна, као и да је стање залиха у магацинима малопродајних објеката на редовном нивоу.

"Не постоји никаквих проблема у снабдевању по било ком основу и у било ком малопродајном систему", рекао је он.

Ситуација око снабдевања робом широке потрошње ће и даље бити праћена свакодневно, информације ће бити размењивање преко ПКС, а следећи састанак са истим учесницима биће одржан следеће недеље.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести