СВЕТСКА БАНКА О 2024. ГОДИНИ Србија иде ка расту од 3,5 одсто

Раст привреде Србије убрзао се у другој половини 2023, услед чега је раст БДП-а на нивоу целе године достигао 2,5 одсто, а у току 2024. очекује се даље убрзање раста и биће око 3,5 одсто, наводи се у јуче објављеном Редовном економском извештају Светске банке за Западни Балкан.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

„Очекује се да ће привреда Србије у 2024. остварити раст по стопи од око 3,5 одсто, чему ће највећи допринос дати потрошња. На средњи рок, пројекције указују на то да ће економија стабилно расти по стопи од око три до четири одсто годишње, а подршку тој експанзији пружиће повећања потрошње и инвестиција, као и наставак позитивног тренда извоза.

Према очекивањима, стране директне инвестиције наставиће да играју кључну улогу у финансирању. Уз ограничен простор за будуће пакете подстицајних мера, потребне су структурне реформе како би се убрзао раст, што ће са своје стране помоћи конвергенцију са приходима у ЕУ”, поручује Светска банка. Како је наведено, стопа сиромаштва смањена је у 2023. на процењених 7,5 одсто.

Привредни раст је током 2023. био процењен на 2,5 одсто међугодишње, што је више од ранијих пројекција захваљујући неочекивано добром резултату сектора пољопривреде и грађевинарства, као и снажном опоравку сектора енергије након кризе из 2022. Светска банка упозорава да је остварење даљег убрзања приведног раста у 2024. угрожавају одређени негативни ризици.

Према пројекцијама, смањење сиромаштва ће се наставити, премда нешто спорије, пошто ће незапосленост остати на значајном нивоу у појединим регионима и међу појединим старосним групама.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести