Светска банка одобрила 123,2 млн. евра за коридор Саве и Дрине

ВАШИНГТОН: Извршни одбор Светске банке је на јучерашњем састанку одобрио Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори финансијска средства у износу од 123,2 милиона евра (134 милиона долара) за реализацију прве фазе новог програма интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине (СДИП).
Kredit/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Нови програм интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине (СДИП) који се реализује уз подршку Светске банке има за циљ да ојача прекограничну сарадњу кроз управљање водним ресурсима, као и да унапреди пловност водног пута и заштиту од поплаве дуж коридора Саве и Дрине, саопштила је Светска банка (СБ).

Овим програмом који обухвата три приобалне земље слива Саве и Дрине, укључујући Босну и Херцеговину, Србију и Црну Гору, кроз интегрисани приступ финансираће се активности усмерене на заштиту од поплава, управљање животном средином и модернизацију лука дуж коридора Саве и Дрине, ради повећања њихове конективности, каже се у саопштењу.

Пројекат ће такође допринети јачању прекограничне сарадње и привредног раста земаља региона које су додатно угрожене услед пандемије ковид-19.

Слив Саве и Дрине има значајан неискоришћени потенцијал који је покретач привредног раста, регионалне конективности, отпорности на ризике услед климатских промена, социјалне кохезије и нових радних места, изјавила је Линда Ван Гелдер, регионална директорка Светске банке за Западни Балкан.

Ова прекогранична сарадња, каже, има потенцијал да обезбеди корист локалним заједницама и привредним субјектима који се налазе у подручју речних сливова, и створи прилике које ће, како је навела, имати далекосежан утицај на привреду приобалних земаља.

Циљ програма је да убрза регионалну економску сарадњу на Западном Балкану и ојача институције и процедуре за сарадњу између приобалних земаља слива Саве и Дрине.

Програмске мере за ублажавање ризика од поплава ће повећати, кажу, заштићену површину за 300.000 хектара и обезбедити заштиту од поплава на нивоу стогодишњих великих вода за приближно 400.000 становника.

Пројекат ће такође, додају, допринети конективности и пловности водног пута Саве за преко 200 километара и побољшати прекограничну сарадњу у области управљања водама кроз размену знања између сектора и приобалних земаља.

Програм вредан приближно 332 милиона долара ће се спроводити у наредних десет година кроз две узастопне фазе које ће се делимично преклапати.

У оквиру програма биће подржан дугорочни "климатски паметан" привредни раст и регионална сарадња, наводи се у саопштењу СБ.

Прва фаза, која је јуче одобрена, укључује Србију (78,2 милиона евра), Босну и Херцеговину (30 милиона евра) и Црну Гору (15 милиона евра за слив Лима и Грнчара).

У првој фази програма, биће укључена Словенија и Хрватска кроз учешће у регионалним студијама, регионалном дијалогу, инструменатима за изградњу капацитета и другим сродним активностима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести