Светска банка: Раст Западног Балкана 4,4 посто ове године

ВАШИНГТОН: Западни Балкан ће се ове године опоравити од прошлогодишњег економског пада од 3,6 одсто, при чему ће укупан раст региона износити 4,4 процента, предвиђа Светска банка у ажурираном пролећном извештају о економским изгледима за Европу и Централну Азију.
sv banka
Фото: Youtube Printscreen

За 2022. годину, овај међународни зајмодавац прогнозира умернији економски раст региона од 3,7 посто.

Ове прогнозе, наводи СБ, подразумевају убрзање кампање вакцинација, опоравак поверења потрошача и предузећа стављањем под контролу корона епидемије, и попуштање политичких нестабилносту у региону.

Светска банка напомиње да се у већини економија Западног Балкана очекује почетак масовне вакцинације тек у другом кварталу 2021. године, што је спорије него што се првобитно предвиђало, и истиче да је у том погледу Србија изузетак.

"Изузетак је Србија која је започела вакцинацију крајем децембра 2020, и са датих 24 доза на 100 људи до средине марта, далеко надмашује регионалне просеке, као и глобални просек", наглашава се у документу.

Што се тиче појединачних економија у региону, према извештају објављеном на веб сајту Светске банке, највећи раст у 2021. години очекује Црну Гору, 7,1 одсто, након дубоке рецесије од 14,9 процената прошле године.

Србија, којој се предвиђа стопа раста од 5,0 посто, за 1,9 процентних поена виша од јануарске прогнозе, остаће и у овој години локомотива привредне експанзије региона.

Прогноза за Босну и Херцеговину није мењана у односу на јануарску, па ову суседну земљу очекује раст бруто домаћег производа (БДП) у овој години од 2,8 одсто, док је пројекција за Хрватску смањена на 0,7 процентних поена, на 4,7 процената.

Светска банка очекује у овој години раст македонске економије од 3,6 посто, колико је предвиђала и у јануару, док је прогнозу раста косовке привреде повећала за 0,3 процентна поена, на 4,0 посто.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести