Светска банка повећала прогнозу раста Србије на пет одсто

ВАШИНГТОН: Светска банка је повећала прогнозу привредног раста Србије у 2021. години за 1,9 процентних поена на 5,0 посто, у ажурираном извештају о економским изгледима за Европу и Централну Азију.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Ова међународна финансијска институција је такође побољшала пројекцију раста бруто домаћег производа (БДП) Србије за 2022. годину за 0,3 процентна поена, на 3,7 одсто.

У претходном, јануарском извештају, Светска банка је предвиђала раст Србије у овој години од 3,1 посто, и раст од 3,4 процента у 2022.

Српска економија је у 2020. забележила малу рецесију од минус 1,0 посто захваљујући значајном програму фискалних подстицаја од око 13 процената БДП-а, наводи се у извештају уз констатацију да је тај резултат знатно бољи него што је Светска банка предвијала (пад од 3,0%).

У документу се додаје да је фискална подршка државе привреди и грађанима резултирала тиме да није дошло до знатнијег повећања стопе сиромаштва, које се процењује близу нивоа из 2019.

Светска банка напомиње да и даље постоје негативни ризици, који се пре свега односе на неизвесности у екстерном окружењу, али истиче да је Влада Србије већ најавила нови програм фискалних подстицаја вредан око 5,1 посто БДП-а, како би подстакла економски раст у овој години.

У средњорочном периоду, овај међународни кредитор, очекује раст Србије од око 4,0 процента. Сматра да ће раст бити вођен потрошњом, а да ће се инвестиције опорављати нешто спорије, што би могло да утиче и на успоравање раста запослености и зарада.

Ова средњорочна перспектива пресудно зависи од међународних кретања, укључујући контролу над развојем епидемије ковид-19, затим од брзине структурних реформи и политичких прилика, оцењује Светска банка.

Непосредан фокус државе треба да буде на мерама за побољшање пословног окружења и управљања, како би се смањили трошкови пословања, обезбедила сигурност, као и на напорима за побољшање квалитета инфраструктуре, закључује се у извештају.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести