Мали: Потпуно стабилне финансије и у 2021. и већи раст БДП-а

БЕОГРАД: „У нову 2021. годину улазимо са потпуно стабилним јавним финансијама, што ми даје оптимизам и уверење да ћемо успети да остваримо планирани раст БДП-а од шест одсто, али и да ћемо имати довољно новца да одговоримо на већину потенцијалних изазова током ове године”, каже министар финансија Синише Малог.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

И у овој години ће, додаје, највећи изазов бити ковид 19, не само за српске финансије већ и светске.

"Највећа брига је сада брзина спровођења вакцинације и начин на који треба да тај вирус остане иза нас, да сачувамо животе грађана и да онда добро позиционирани, са стабилним јавним финансијама, гледамо како ћемо још брже да растемо", рекао је Мали за Танјуг.

Наводи да су финансије потпуно стабилне јер је удео јавног дуга у БДП-у испод 57 одсто, што је, подсећа, мање од нивоа Мастрихта од 60 одсто, да је стопа незапослености нижа у трећем кварталу него што је била у првом пре почетка короне, као и да Србија ове године има најнижи пад БДП-а у Европи, око један одсто.

Мали додаје и да Србија има стабилну стопу инфлације, као и курс динара.

"Потпуно смо стабилни. Ми и без уплате за Комерцијалну банку на рачуну имамо око 125 милијарди динара, што је огроман новац", истакао је Мали.

Оно што би требало да допринесе расту БДП-а од шест одсто наредне године, каже Мали, јесу велика капитална улагања за које је буџетом за 2021. годину издвојено 330 милијарди динара.

Осим наставка изградње аутопутева, тај новац издвојен је и за изградњу клиничких центара, болница и домова здравља широм земље.

Од тога новца, наглашава, започеће и бројни пројекти из програма "Србија 2025".

Подсећа и да је за 2021, упркос кризи изазваној пандемијом вируса корона, држава издвојила и довољно новца за повећање пензија од 5,9 одсто, као и плата у јавном сектору од пет одсто.

Додаје и да је минимална цена рада увећана за 6,6 одсто.

"То ми даје сигурност да све што зависи од државе је учињено и биће учињено да можемо да одговоримо на већину изазова током 2021. године. Нарочито када је раст животног стандарда у питању, као и раст нашег БДП-а", рекао је Мали.

Указује да ће раст српске економије зависити и од брзине којом се буду опорављале светске и европске економије, а нарочито оне од којих је, каже Мали, Србија зависна у спољнотрговинским односима.

Битно је, истиче, да они њихове економије доведу у стабилно стање како би се што пре повећале наруџбенице за наше фабрике.

Оптимиста је, наглашава, и по питању доласка страних директних инвестиција, те подсећа да ниједан инвеститор није отказао долазак у Србију током 2020. године.

"Очекујем и током 2021. године велики број камена темељаца за нове фабрике, али и завршетак оних фабрика које су почеле да се граде 2020. и годину пре", рекао је Мали.

Упитан да ли ће приврединици и у новој години моћи да очекују помоћ државе у виду неког новог пакета мера, Мали каже да је држава у сталној комуникацији са привредницима и да не искључује додатну помоћ.

"И грађани и привредници су стекли поверење да држава може, зна и хоће да реагује када је криза у питању", рекао је министар.

Подсећа да је држава и у марту 2020. године, када је криза кренула, реаговала свеобухватним и правовременим пакетом помоћи, који је, додаје, добио похвале од Европске комисије и ММФ-а.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести