Светске цене хране пале у фебруару

РИМ: Светске цијене хране склизнуле су у фебруару окончавши четвотомесечни узастопни раст, при чему је ширење коронавируса утицало на смањење тражње за неким производима, саопштила је данас Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО).
r
Фото: pixabay.com

ФАО-в индекс цена хране, који мери месечне промене вредности корпе прехрамбених производа, укључујући житарице, уљарице, млечне производе, месо и шећер, износио је прошлог месеца просечно 180,5 поена, што је пад од 1,0 посто у односу на јануар, преноси Ројтерс.

Ова организација је такође благо повећала своју прогнозу производње житарица, предвиђајући род у укупном износу од око 2,72 милијарде тона у 2019. години са претходно пројектованих 2,71 милијарду тона. Према новој процени, род ће бити за око 2,3 одсто већи него 2018. године.

Када је реч о пшеници, ФАО-ва прелиминарна прогноза за род 2020. године износи 763 милиона тона, што је скоро непромењено у односу на готово рекордан ниво забележен лани.

У фебруару су највише потонуле цене биљна уља, за чак 10,3 процента у односу на јануар, предвођене падом цена палминог уља.

Житарице су такође склизнуле за 0,9 процената, при чему су светске цене свих главних житарица, осим пиринча, биле у паду.

ФАО у извештају напомиње да је ширење коронавируса допринело клизању цена биљних уља и житарица услед страховања да ће епидемија изазвати успоравање глобалног раста.

Коронавирус је такође погодио цене меса, које су се у фебруару спустиле за 2,0 процента, јер је опао кинески увоз.

Цене млека су, на другој страни, порасле за 4,6 одсто, погуране већим поскупљењем сира до којег је дошло због ограничених испорука из Новог Зеланда и Аустралије.

Међутим, котације млека у праху су се спустиле, што се приписује успоравању куповина у Кини, највећем светском увознику, на шта је утицало одлагања претовара бродског терета у лукама погођеним ширењем коронавируса, навео је ФАО.

Цена шећера је скочила за 4,5 процената прошлог месеца достигавши највиши ниво од маја 2017. године, углавном услед предвиђене мање производње у Индији и дуготрајне суше на Тајланду - земљама које су два велика произвођача шећера, навео је ФАО у извештају.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести