Табаковић: Бруто девизне резерве на рекордном нивоу

БЕОГРАД: Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је данас да су бруто девизне резерве Србије на рекордном нивоу и износе 15,6 милијарди евра на крају августа.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (video)

"Од августа 2012.године повећали смо их за 5,5 милијарди евра, а нето девизне резерве су више него удвостручене", рекла је Табаковић у Скупштини Србије.

Према њеним речима, од краја 2012.године резерве у злату до данас увећане су за преко 21 тону и оне данас износе 36, 8 тона.

Табаковић је о резултатима НБС говорила образлажући предлог за избор вицегувернера НБС.

Подсетила да је да висока двоцифрена инфлација у 2012.години у року од годину дана спуштена на низак ниво и осам година се чува на просечном нивоу од око два процента.

"Тиме се чува чува и реална вредност доходака привреде, плате и сва примања грађана Србије, стварају се предвидиви услови пословања што је изузетно важно за све оне који желе да послују и трају дуго, а ја се надам да је то свима циљ", навела је Табаковић.

Она је указала да је динар ојачао за 0,9 процента према евра и да је НБС од тада до данас купила на девизном тржишту 3,46 милијарди евра, од чега у девет месеци ове године преко једне милијарде евра.

"Закључно са јучерашњим даном купили смо милијарду и 60 милиона евра", рекла је гувернер НБС.

Такође је истакла да је рејтинг Србије на корак од инвестиционог нивоа и да је премија ризика битно смањена и далеко од оног изузетно неповољног нивоа који је постојао пре 2012.године.

"Укупан износ инвестиција од 2012.године, односно од 2013. године износи чак 22 милијарде евра без продаја и приватизација већ градњом нивох фабрика и капацитета", истакла је Табаковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести