Табаковић: НБС ће чувати курс и услове за улагање

БЕОГРАД: Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је да може да обећа да ће се НБС максимално потрудити да курс динара остане стабилан и да се Србија сачува као дестинација у коју је пожељно улагати и инвестирати.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Табаковић је, у емисији Око економије на РТС , рекла да су у јануару били сезонски притисци на курс везани за набавку енергената, али да је изазов била пандемија и страх који блокира људе од инвестирања.

Додала је да је преко океана владала паника и да су се јављали инвеститори који су постављали питања о курсу, али су и поцели да повлаче новац да би видели да ли ће то утицати на курс.

Истакла је да се притисак на курс у марту и априлу морао бранити резервама, и да је од почетка године до данас потрошено милијарду и 200 милиона евра да би курс био релативно стабилан.

Објаснила је да НБС има резерве и упоредила ситуацију са Хрватском, која је само за два месеца потрошила две и по милијарде евра да би сацувала вредност своје валуте. Навела је да резерве Србије и данас износе више од 11 милијарди.

Табаковић је рекла да неки на поцетку пандемије нису веровали да ће курс динара остати стабилан, иако су знали да постоје одбрамбени механизми и створене резерве.

Гувернерка је рекла да је у време када није било ниједног лета, са једном од пријатељских земаља обезбедено 500 милиона евра кеша, да се не би десило да неко дође на шалтер банке и да не може да подинге новац који је уложен. Додала је и да је обезбеђено још 300 милиона за сваки случај, јер се не зна шта ће се дешавати.

Подсећа и да је референтна каматна стопа три пута снижавана и да она сада износи 1,25 одсто, што се директно пренело на камате на тржишту новца и на динарске кредите које градани користе.

Говорећи о мораторијуму на кредите, гувернерка је рекла да се труди да се грађанима пружи могућност, а на њима је да изаберу оно што им највише одговара.

Каже и да не може да поверује у то да су банкари неспремни јер је постојала фантастична сарадња са њима у време када је пензија требало да стигне до сваког пензионера, када је постојала забрана изласка.

Указала је и да је постојао велики одзив грађана када је реч о претходном мораторијуму и да банци треба да се обрати само онај ко не жели да прихвати мораторијум, и то на начин који је проверљив.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести