Табаковић: Оцена о српском динару “лепа вест и признање”

БЕОГРАД: Оцена агенције Блумберг да је српски динар друга валута у свету с најбољим перформансима у протеклих 12 месеци представља “лепу вест и признање”, изјавила је гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.
tabakovic1, tanjug sava radovanovic
Фото: Јоргованка Табаковић, фото: Танјуг (Сава Радовановић)

Оно је још значајније ако се има у виду да сам, по доласку у НБС 2012. године на место гувернера, затекла динар као четврту најлошију валуту у конкуренцији од 178 земаља, рекла је Табаковић.

То, наводи она, значи да су трошкови задуживања тада били највећи, а да су сада - на најнижим нивоима.

То значи да грађани тада нису имали много поверења у динар, као и да су инвеститори мало веровали у будућност земље која има слабу валуту, објашњава гувернер НБС.

Сада је, указује, ситуација другачија - интересовање страних инвеститора за улагање у Србију је повећано о чему, каже, сведочи и 2,6 милијарди евра инвестиција прошле године.

Уз то, како додаје, од почетка ове године надмашен је износ инвестиција из истог периода прошле године.

Све то показује да Србија напредује и да има све боље услове за улагања, као и да страни инвеститори имају поверења у изгледе српске економије, истиче Табаковић.

Нагласивши да смо после пет година добили то међународно признање, она наводи да, за разлику од периода из 2012. када је динар ослабио за пет и по одсто, имамо ситуацију да је курс прошле године у ово доба био 124 динара за евро, а сада је 118.

Табаковић напомиње да успех и стабилност нису обезбеђени преко ноћи, већ “одмерено и опрезно, како се и доносе све мере”.

Грађани добро знају да је долазак инвеститора резултат посвећеног рада свих нас који представљају државу Србију, од НБС до председника републике, који промовише Србију не само као добру инвестициону дестинацију, већ пре свега све нас као људе који доносимо одговорно одлуке и држимо реч, закључила је гувернер НБС.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести