Табаковић: Ове године опоравак Србије од последица пандемије

БЕОГРАД: „Србија ће се од последица пандемије корона вируса опоравити у току ове године”, изјавила је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић на отварању дводневне онлајн конференције "Money Fair 21".
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (video)

"Са свим што смо урадили, укључујући и последње обимне мере државе, Србија ће се од последица пандемије опоравити у току ове године", нагласила је Табаковић.

Према њеним речима, Србија је у многим областима економије већ достигла или прешла преткризни ниво, у индустрији, извозу робе, трговини на мало, као и по броју запослених.

Каже да је држава одмах са појавом глобалне кризе без преседана прошле године донела велики пакет економских мера у вредности од близу 13 одсто БДП-а, као подршку српској економији.

"Тиме смо очували приступ финансијским изворима средстава, као и још повољније финансијске услове. Тиме смо подржали домаћу тражњу и очували стабилност у тренуцима када је глобални песимизам био најизраженији. Управо су обимност пакета, добра одмереност мера, али и брзина реакције одиграли кључну улогу у спречавању преливања негативних ефеката пандемије на тржиште рада и на све друге аспекте живота и рада", истакла је Табаковић.

Такође, наглашава да је држава могла да реагујемо једним од најобимнијих пакета мера, јер је у претходном периоду за то створен монетарни и фискални простор.

"Да нисмо реаговали одмах и свеобухватно, процењујемо да би пад нашег БДП-а у 2020. години износио више од шест одсто, док би опоравак, попут опоравка након претходне кризе из 2009, трајао од три до пет година.

Табаковић додаје да ће држава наставити својим деловањем да шаље јасну поруку свима - да стабилност у Србији није и неће бити угрожена.

"Ја сам задовољна што је НБС готово сваког месеца реаговала неком од мера. С циљем подршке економском опоравку, у 2020. години четири пута смо смањили референтну каматну стопу, која сада износи 1,0 одсто", додала је она.

Комбинација донетих мера довела је и до тога да су се прошле године каматне стопе на динарске и евроиндексиране кредите привреди, како каже, готово изједначиле. Такву ситуацију у Србији до сада нисмо имали.

Чак је у јануару ове године каматна стопа на динарске кредите привреди од 2,2 одсто била на нижем нивоу од каматне стопе на кредите у евро знаку, која је износила 2,8 одсто, напоменула је гувернерка.

"Као резултат свих наших мера, укупни домаћи кредити наставили су готово двоцифрени раст трећу годину заредом, уз здрав међугодишњи раст од 9,9 одсто у децембру прошле године. Уз све мере, а упркос пандемији, учешће проблематичних кредита у укупним кредитима и у току кризне године смањено је додатно за 0,4 процентна поена, на 3,7 одсто".

Бруто девизне резерве, важан стуб финансијске сигурности земље, држава је повећала и у кризној 2020. години за 113,2 милиона евра, а њихов раст је настављен и у овој години за 784 милиона евра, и на крају марта достигле 14,3 милијарди евра.

Одговорним управљањем девизним резервама повећали смо и учешће злата, као сигурне активе, на 13 одсто крајем 2020. године, док је то учешће крајем 2012. године износило свега 5,7 одсто, рекла је гувернерка. Инфлација је и у 2020. години очувана на ниском нивоу - у просеку 1,6 одсто.

"И прилив страних директних инвестиција у Србију је прошле године, упркос пандемији, достигао три милијарде евра, што је највише од свих земаља у региону. То је конкретан доказ да је Србија препозната као регионални инвестициони центар, и још важније - за наше људе и привреду то значи већу запосленост, боље плате и нове технологије", рекла је Табаковић.

Напомиње да је Ј.П. Морган 11. фебруара објавио одлуку да ће од 30. јуна ове године динарске обвезнице укључити у овај реномирани индекс.

Верује да ће један од следећих великих резултата бити и инвестициони рејтинг Србије. Каже да бисмо имали инвестициони рејтинг да није било пандемије, која га је само одложила.

Просечна нето зарада је на нивоу целе 2020. повећана за 9,4 одсто у односу на просечну нето зараду за 2019.

Истиче да је укупна формална запосленост у фебруару ове године већа за 59.000 људи у односу на фебруар прошле године, при чему је раст вођен растом запослености у приватном сектору за 58.000 људи.

"Наша је процена да ће успешна масовна вакцинација, коју дугујемо активностима председника Вучића, допринети очувању здравља наших грађана и још бржем привредном опоравку. Можемо и морамо да будемо поносни на то што је Србија и на овом најважнијем плану - јер су у питању животи људи, показала пуну солидарност", закључила је Табаковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести